Deligate

Το ότι η φασολάδα είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό φαγητό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όπως δεν αμφισβητείται και το ότι πρόκειται για το πιο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Για κάποιους είναι το εθνικό μας φαγητό. Κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται με φασόλια. Και κάθε χρόνο σε πολλά μέρη της Ελλάδας στήνονται γιορτές για τη φασολάδα. Φασόλια μεγάλα, γίγαντες, ελέφαντες αλλά και μικρά. Αλλού τα λένε βανίλιες και αλλού λόπια. Είναι τόσο μεγάλη η παράδοση που έχει δημιουργηθεί για την καλλιέργεια τους που μόνο τυχαία δεν είναι η μεγάλη εκπροσώπηση που έχουν στον επίσημο κατάλογο με τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις.  Ούτε μια ούτε δύο αλλά συνολικά επτά διαφορετικές Γεωγραφικές Ενδείξεις. Έχουμε και λέμε: Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών  Φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου Φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς Φασόλια Βανίλιες Φενεού Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου ή Λόπια Όποια και να επιλέξουμε για να φτιάξουμε τη φασολάδα μας ένα πράγμα πρέπει να έχουμε κατά νου. Να τα μουλιάσουμε από το προηγούμενο βράδυ. Από εκεί και πέρα οι συνδυασμοί είναι πραγματικά ανεξάντλητοι όπως και τα αντίστοιχα μυστικά για περισσότερη νοστιμιά. Ας δούμε μια απλή εκδοχή.
Θα χρειαστούμε
½ κιλό φασόλια 1 μεγάλο κρεμμύδι 3 καρότα 3 κλαράκια σέλινο 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη 1 κ.σ πελτέ ντομάτας 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα φασόλια και τα αφήνουμε να πάρουν μια πρώτη βράση για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε τα φασόλια και στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε ζεστό νερό (θέλουμε το νερό να φτάνει 4 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Σε μισή προσθέτουμε το αλάτι και τοπιπέρι. Βράζουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσει καλά. Σερβίρουμε ζεστή και τη συνοδεύουμε με ρέγκα, τουρσιά και μαύρες ελιές