Deligate

Ελέφαντες δεν υπάρχουν μόνο στην Αφρική. Ελέφαντες έχουμε και στην Ελλάδα. Στην Καστοριά, στις Πρέσπες και στο Νευροκόπι της Δράμας. Μπορεί να μην έχουν τεράστια αυτιά και προβοσκίδα όπως οι ελέφαντες της Αφρικής αλλά έχουν κάτι το διαφορετικό. Έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά.

Οι ελέφαντες από τις Πρέσπες, την Καστοριά και τη Δράμα είναι τα μεγάλα … μα πραγματικά μεγάλα φασόλια που παράγονται στις τρεις αυτές περιοχές. Κάποιοι τα αποκαλούν και γίγαντες. Δεν έχουμε ιδέα ποιος τους έδωσε την ονομασία ελέφαντες αλλά οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα. Δεν θα μπορούσε με καμία άλλη λέξη να αποδώσει τόσο εύγλωττα το μεγάλο μέγεθος των συγκεκριμένων φασολιών.

Η ευρωπαϊκή τους αναγνώριση ξεκίνησε το 1998. Πρώτοι ξεκίνησαν οι γίγαντες ελέφαντες από το Κάτω Νευροκόπι. Λίγους μήνες μετά στην παρέα τους προστέθηκαν και αυτοί από τις Πρέσπες. Και μετά από λίγα χρόνια, το 2003 η παρέα τους ολοκληρώθηκε με τα φασόλια ελέφαντες από την Καστοριά. Όλοι τους έχουν το σήμα της Ε.Ε με την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Οι απαραίτητες συστάσεις

Τα μεγάλα σαν λευκά βότσαλα ΠΓΕ φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών μεγαλώνουν δίπλα σε δυο πανέμορφες λίμνες. Την Μεγάλη και την Μικρή Πρέσπα. Μαζεύονται από τον αγρό πριν αρχίσουν οι βροχές και τα χιόνια. Το λευκό τους χρώμα, η λεπτή τους φλούδα και η νοστιμιά τους τα έχουν κάνει περιζήτητα στην Ελλάδα και σε αγορές του εξωτερικού.

Τα ΠΓΕ φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου καλλιεργούνται επί δεκαετίες στη Δράμα όπως και τα μικρά τους ξαδελφάκια, τα επίσης ΠΓΕ κοινά μεσόσπερμα φασόλια Κάτω Νευροκοπίου. Επειδή δεν τους αρέσει το κρύο, τα φυτεύουν την άνοιξη και τα μαζεύουν το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά είναι λίγα. Γι’ αυτό αν βρεθείτε στη Δράμα, μην ξεχάσετε να τα δοκιμάσετε. Εντυπωσιάζουν όχι μόνο για το μέγεθός τους, αλλά και για τη νοστιμιά τους.

Όταν πάλι ακούσετε τη λέξη Καστοριά, μη σκεφτείτε μόνο τις γούνες. Στην Καστοριά παράγονται και τα … ξακουστά ΠΓΕ φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς. Φασόλια που εκτός από μεγάλο μέγεθος, έχουν και μεγάλη ιστορία, καθώς πάνω από 70 χρόνια οι παραγωγοί της Καστοριάς τα καλλιεργούν με ένα μοναδικό παραδοσιακό τρόπο. Ξεχωρίζουν για το μεγάλο τους μέγεθος, το λευκό τους χρώμα και τη λεπτή λεία φλούδα τους. Φημίζονται όχι μόνο για τη νοστιμιά τους, αλλά και επειδή βράζουν εύκολα.

Όποια και αν δοκιμάσετε είναι σίγουρο ότι θα σας γοητεύσουν. Να είναι τυχαίο άραγε που απ’ακρη σε άκρη στην Ελλάδα, στα μεζεδοπωλεία και στα τσιπουράδικα ακούμε συνέχεια τη φράση: Πιάσε μια γίγαντες! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν είναι μόνο νόστιμοι. Είναι και εύκολο να τους φτιάξουμε. Συνταγή θα βρείτε σε λίγες μέρες στο blog μας