Deligate

Τα φασόλια Βανίλες Φενεού ΠΓΕ, καλλιεργούνται συστηματικά στην περιοχή του Φενεού Κορινθίας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Μια περιοχή με εύφορα εδάφη και εξαιρετικό μικροκλίμα που δίνουν μια ξεχωριστή ποιότητα στα όσπρια που παράγονται εκεί. Και σε αυτά περιλαμβάνονται εκτός από τις βανίλιες και, η εξίσου ξακουστή Φάβα Φενεού επίσης προϊόν ΠΓΕ.

Τα Φασόλια Βανίλιες Φενεού προέρχονται από τον τοπικό πληθυσμό της οικογένειας των ψυχανθών του είδους Phaseolus vulgaris. Παρουσιάζουν άριστη προσαρμογή στο ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής και στο εδαφολογικό υπόβαθρό της, παράγοντες που ευνοούν την καλλιέργεια τους. Τα χαρακτηριστικά τους συνδέονται άμεσα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και με το φυτικό υλικό που έχει προσαρμοστεί άριστα στο τοπικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τους ορεινούς όγκους που προστατεύουν την πεδιάδα του Φενεού από τους ισχυρούς ανέμους και στο οποίο δεσπόζει η τεχνητή λίμνη Δόξας που περιβάλλεται από δάση ελάτης και πεύκου.

Η μακροχρόνια καλλιέργεια του προϊόντος οφείλεται στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν. Ποια είναι αυτά; το μικρό μέγεθος, το κάτασπρο χρώμα, το ωοειδές αντί του νεφροειδούς σχήματος των περισσοτέρων οσπρίων, ο λεπτός φλοιός που βοηθά στον καλύτερο και γρηγορότερο βρασμό, η γλυκιά γεύση και η υψηλή θρεπτική αξία.

Το τοπικό όνομα «Βανίλια» δόθηκε από τους ίδιους τους καλλιεργητές για να τονίσουν το κάτασπρο χρώμα και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση του. Τα ιδιαίτερα αυτά ποιοτικά χαρακτηριστικά το διαφοροποιούν από άλλα φασόλια και το καθιστούν περιζήτητο στην αγορά.

Όπως όλα τα φασόλια έτσι και τα ΠΓΕ Φασόλια Βανίλιες Φενεού αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη.

Δοκιμάστε τα λοιπόν, είτε σε σούπα, είτε σε σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, είτε ακόμη και φτιάχνοντας ένα χορτοφαγικό μπέργκερ!