Deligate

Πολλά είναι τα προϊόντα της ελληνικής γης που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Τα προϊόντα αυτά όπως είθισται να αναφέρεται, δεν είναι ακριβά… είναι μονάκριβα. Έτσι μονάκριβο είναι και το ελαιόλαδο Κριτσά που έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια από την ημέρα που καταχωρίστηκε στα Μητρώα της Ε.Ε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Με αφορμή λοιπόν την επέτειο αυτή στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συζήτησης που είχαμε με τη Διοίκηση του ΑΣ Κριτσάς θέσαμε το ερώτημα: Γιατί το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κριτσά είναι μονάκριβο;

Ο κ. Αφορδακός ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣ Κριτσάς μας απαντά:

Την πρωτοβουλία για την αναγνώρισή του ελαιολάδου Κριτσά ως ΠΓΕ είχε ο Συνεταιρισμός μας. Που στηρίξαμε την προσπάθειά μας; Κυρίως στη φήμη του ελαιολάδου Κριτσά. Μια φήμη όχι μόνο εθνική αλλά και διεθνής η οποία οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητά του, καθώς και στο φρουτώδες άρωμά του. Η ποιότητα αυτή είχε καταφέρει να γοητεύσει τον γνωστό σεφ Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος ως προσκεκλημένος στην  εκδήλωση «Γιορτή λαδιού – Μαγεροτσικαλιάσματα» που είχε διοργανώσει τον Ιούλιο του 2011 ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής Κριτσάς, ανέφερε «…όταν γνώρισα το λάδι Κριτσά, αυτό με εγκλώβισε από την ποιότητά του. Είπα ότι μ΄αυτό το λάδι θα πορευτώ και προέκυψε μία συνεργασία που δεν έχει να κάνει το τι παίρνω και τι κερδίζω, αλλά το ότι έχω μια μοναδικότητα και το υποστηρίζω φανατικά γιατί θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή ένα ίσως από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο».

Η ποιότητα του ελαιολάδου Κριτσά μόνο τυχαία δεν είναι. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Απόστολο Κυριτσάκη, το άφθονο φως οδηγεί στη δημιουργία πολλών αρωματικών συστατικών στο ελαιόλαδο, ενώ εδάφη ξηρά και ασβεστολιθικά παράγουν ελαιόλαδο πλούσιο σε αρωματικά συστατικά. Οι ιδιαίτερες, λοιπόν, εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής συμβάλλουν σημαντικά στο χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα του παραγόμενου ελαιολάδου. Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές των συντελεστών απόσβεσης (Κ270, Κ232 και ΔΚ) έχουν συνδεθεί με το υψόμετρο. Ωστόσο σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Η εφαρμογή της κοινής άλεσης και η άμεση άλεση του ελαιοκάρπου ελαχιστοποιεί την μετασυλλεκτική του υποβάθμιση

Και γιατί το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κριτσά πρέπει να αποθηκεύεται και να συσκευάζεται μόνο στην περιοχή της Κριτσάς;

Ο κ. Αφορδακός συνεχίζει: Το ελαιόλαδο «Κριτσά» είναι φημισμένο για την εξαιρετική του ποιότητά (χαμηλή οξύτητα, χαμηλοί συντελεστές αποσβέσεως), καθώς και στο φρουτώδες άρωμά του. Τα χαρακτηριστικά αυτά επηρεάζονται αρνητικά από τη θερμοκρασία, το φως και το οξυγόνο, παράγοντες στους οποίους αυξάνεται η πιθανότητα να εκτεθεί το ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια των μεταγγίσεων που γίνονται από τη δεξαμενή αποθήκευσης στο βυτίο μεταφοράς και το αντίστροφο, αλλά και μεταξύ βυτίων μεταφοράς, καθώς επίσης και κατά την παραμονή του ελαιολάδου μέσα σε αυτά.

Επιπρόσθετα, η υψηλή θερμοκρασία και η παρουσία οξυγόνου οδηγούν σε ταχεία υποβάθμιση του φρουτώδους χαρακτηριστικού του ελαιολάδου. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται σκόπιμο η αποθήκευση του ελαιολάδου «Κριτσά» να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές εντός της οριοθετημένης περιοχής με σκοπό να διαφυλαχτούν τα χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεται η φήμη του. Επιπλέον, η συσκευασία του ελαιολάδου «Κριτσά» πραγματοποιείται εντός της οριοθετημένης περιοχής και ειδικότερα στον τόπο παραγωγής του ελαιολάδου. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την οποιαδήποτε επιρροή ή αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου «Κριτσά», διευκολύνει τους ελέγχους και εγγυάται την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.