Deligate

Πριν μερικά χρόνια στο ψυγείο μας είχαμε μια συνταγή γραμμένη με μεγάλα γράμματα, από μαύρο μαρκαδόρο, που μας είχε έρθει από το νηπιαγωγείο μαζί με λίγη μηλόπιτα. Τη δοκιμάσαμε και τη μηλόπιτα που μας ήρθε από το νηπιαγωγείο αλλά και τη συνταγή. Σας την προτείνουμε τώρα που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα μήλα νέας εσοδειάς. Δοκιμάστε τη με ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ή με ΠΟΠ Μήλα Καστοριάς.
Θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη 2 αβγά & λίγο αλάτι   Για τη γέμιση 5 μεσαία κόκκινα και ευωδιαστά μήλα. 1 κουταλιά σούπας κανέλα 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη Λίγο κονιάκ   Βάζουμε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. Ανάβουμε το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180οC όσο καθαρίζουμε τα μήλα. Τρίβουμε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε στα τριμμένα μήλα την κανέλα, τη ζάχαρη και λίγο κονιάκ και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε στην επιφάνεια του τα μισά ψίχουλα της ζύμης. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και τελειώνουμε απλώνοντας πάνω στη γέμιση τα άλλα μισά ψίχουλα της ζύμης Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της μηλόπιτας. Τη βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσει τη μεταφέρουμε σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με άχνη. Εναλλακτικά μπορούμε να συνοδεύσουμε τη μηλόπιτα με μια κρύα μπάλα παγωτό καϊμάκι.