Deligate

Οι αγαπημένες πιπεριές Φλωρίνης εκτός από το κατακόκκινο χρώμα και την πλούσια, γεμάτη γλύκα σάρκα είναι και ένας διατροφικός θησαυρός. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, με υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ότι το πορτοκάλι ενώ είναι επίσης πλούσια και σε άλλες βιταμίνες όπως οι Α, Κ, B6 και Ε. Επιπλέον έχουν και σημαντική αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχουν λυκοπένιο και λουτεΐνη.

Μόνη της η πιπεριά γίνεται ψητή, «καψαλίζεται» για την ακρίβεια, ώστε να αφαιρεθεί εύκολα η φλούδα της και μετά να φυλαχθεί σε βάζο με λάδι, ξίδι και σκορδάκι. Μπαίνει στο φούρνο ή στο τηγάνι, είτε σκέτη είτε γεμισμένη με τυριά. Αν πολτοποιηθεί η ψητή της σάρκα με φέτα και ελαιόλαδο γίνεται ένα εξαιρετικό ντιπ για να συνοδεύσετε το τσίπουρο ή το κρασί σας. Γίνεται εξαιρετική μαρμελάδα, κι αν δεν την έχετε δοκιμάσει σε συνδυασμό με ψητό Ταλαγάνι ή Φορμαέλα Αράχωβας ΠΟΠ, σπεύσατε καθώς προκειται για μοναδικό συνδυασμό γεύσεων. Εμείς, θα σας παρουσιάσουμε 2 πρωτότυπες συνταγές με πιπεριές Φλωρίνης για να εντυπωσιάσετε σε οποιοδήποτε τραπέζι.

Πιπερόπιτα με Πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά:
Για τη γέμιση

7-8 πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι ξερό και 3-4 φρέσκα
2 πράσα
200 γρ. Κασέρι ΠΟΠ
3 κ.σ φρυγανιά
150 γρ. Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
200 γρ. Φέτα ΠΟΠ
Μαϊντανός
Ρίγανη
Πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
2 αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες, και μια κ.σ πελτές ντομάτας

Για το φύλλο:
350 γρ. αλεύρι
5 κ.σ λάδι
150 γρ. νερό
1 κ.σ ξύδι
Αλάτι

Διαδικασία:

Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα σοτάρουμε με το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και βράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά. τη φρυγανιά, τα αυγά και το ρύζι. Ετοιμάζουμε μια μαλακιά ζύμη με τα υλικά μας για το φύλλο. Ανοίγουμε 2 φύλλα, το ένα το απλώνουμε κάτω στο ταψί μας ,αφού το περάσουμε με λάδι και στη συνέχεια αδειάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα μας με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε ελαφρώς, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ωρίτσα.

Αλμυρό Cheesecake με Πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά:
Για τη βάση

5 Κρητικά Παξιμάδια ΠΓΕ
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για την επικάλυψη
1 κιλό Πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Για την κρέμα
400 γρ. Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
200 γρ. Μανούρι ΠΟΠ, λιωμένο με το πιρούνι
100 γρ. Φέτα ΠΟΠ, χοντροτριμμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2-3 κλωναράκια βασιλικό, ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Για τη βάση: Σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τα παξιμάδια και τα τρίβουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το μεταφέρουμε σε μια φόρμα με διάμετρο 21 εκ., που προηγουμένως έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (βρεγμένο και τσαλακωμένο, για καλύτερη εφαρμογή), και το ισιώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια μας ή με τη βάση ενός ποτηριού. Ψήνουμε τη βάση για 15΄ και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη: Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε σε λωρίδες, τις βάζουμε σε μπολ. Τις μαρινάρουμε με το ξίδι, αλάτι και το σκόρδο.

Για την κρέμα: Σε μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά της κρέμας με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Πάνω στη βάση μοιράζουμε τις μισές πιπεριές με τον μισό δυόσμο. Συνεχίζουμε με την κρέμα και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες πιπεριές και τον υπόλοιπο δυόσμο. Περιχύνουμε με το ζουμί από τις πιπεριές. Αφήνουμε το cheesecake καλυμμένο με μεμβράνη να σταθεροποιηθεί για 1 ώρα στο ψυγείο προτού ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Και ένα μικρό μυστικό για να αφαιρέσετε εύκολα τη φλούδα τους: αφού τις ψήσετε μέχρι να καψαλιστούν, κλείστε τες σε πλαστικό σακουλάκι και αφήστε τες για μισή ωρίτσα. Μετά το ξεφλούδισμα τους γίνεται παιχνιδάκι.