Deligate

Λαδένια απλή, νόστιμη και ελληνική !!!! Με λίγα και αγνά υλικά που βρίσκονται σε κάθε ελληνική κουζίνα σας φτιάχνουμε μια τραγανή λαδένια.

Τι θα χρειαστούμε

Μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία βάζουμε σε ένα μικρό μπολ 100 γρ νερό, την μαγιά και 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε πρώτα το νερό με τη μαγιά για να διαλυθεί καλά και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για να κάνουμε έναν ομοιογενή χυλό. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για βοηθήσουμε τον χυλό να ανέβει.

 

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα άλευρα, 50 γρ ελαιόλαδο, αλάτι, το υπόλοιπο νερό, το τσίπουρο και το μίγμα που προετοιμάσαμε.

Ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια λεία ζύμη. Καθαρίζουμε καλά τα τοιχώματα του μπολ από υπολείμματα ζύμης με μια σπάτουλα. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει να διπλασιαστεί.

Μέχρι να ανέβει η ζύμη μας, βγάζουμε από τις ελιές το κουκούτσι και τις κόβουμε στη μέση. Τοποθετούμε στην άκρη.

Στη συνέχεια τρίβουμε την φέτα στον τρίφτη ή τη σπάμε με τα χέρια. Τοποθετούμε και την τριμμένη φέτα στην άκρη.

Αφού έχει ανέβει η ζύμη μας, ετοιμάζουμε ένα μικρό ταψί ορθογώνιο αλείφοντας το με γενναία ποσότητα λαδιού από τα 100 γρ που έχουν απομείνει (κρατήστε την μισή ποσότητα για το τέλος).

Με ελαφρά βρεγμένο με νερό χέρι, πατάμε τη ζύμη να “ξεφουσκώσει’’ και γυρνάμε ελαφρά τις 4 άκρες της διαδοχικά προς το κέντρο. Σχηματίζουμε μια μπάλα την οποία μεταφέρουμε στο ταψί που θα ψήσουμε. Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει ξανά.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την πατάμε με τις άκρες των δαχτύλων μας σε όλη την επιφάνεια. Θα δείτε πως θα αρχίσουν να σχηματίζονται βαθουλώματα και φουσκάλες. Αυτό είναι που θέλουμε!!! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε αέρα στη ζύμη για καλύτερο αποτέλεσμα!

Τέλος τοποθετούμε διάσπαρτα τις ελιές, τη φέτα, ρίγανη και δενδρολίβανο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 με αέρα. Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά (και ελέγχουμε) σε μεσαία θέση, μέχρι να έχουμε ένα χρυσαφί αποτέλεσμα στην επιφάνεια.

Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Απολαμβάνουμε τη λαδένια μας όλες τις ώρες της ημέρας ακόμα και αντί για ψωμί στα γεύματα μας.

Είναι ένα πλήρες κολατσιό για όλες τις ηλικίες και περιστάσεις!!!!

 

 

της Χρύσας Λιώνη