Deligate

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι το ελληνικό κρασί έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη και στις προτιμήσεις των απανταχού οινόφιλων, με σταθερή ανοδική πορεία και συνεχώς αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα. Το κρασί, ως ένα ιδιαίτερο προϊόν, μετουσιώνει και περικλείει όσο κανένα άλλο τα χαρακτηριστικά, τις συνθήκες και τις παραδόσεις του τόπου του, τη γεωλογία και την ιστορία του αμπελώνα του, αποτελώντας έναν μοναδικό πρεσβευτή της ελληνικής γης και των ανθρώπων της σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η κατάκτηση αυτή δεν ήρθε μόνη της. Είναι το αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειας δεκαετιών των Ελλήνων αμπελουργών και οινοπαραγωγών, που με όραμα να δημιουργήσουν ένα κρασί ποιοτικό και συγκρίσιμο με εκείνο των παραδοσιακά μεγάλων οινοπαραγωγικών χωρών, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το δυναμικό και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά  των γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Δεν τους αρκούσε να είναι απλά καλοί. Θέλησαν να αναμετρηθούν με τον διεθνή ανταγωνισμό και να είναι το ίδιο καλοί με τους καλύτερους.

Η αναγέννηση αυτή του ελληνικού κρασιού βασίστηκε σε δύο σημαντικά  πλεονεκτήματα του ελληνικού αμπελώνα. Από τη μια οι γηγενείς ποικιλίες, απόλυτα προσαρμοσμένες στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες και στο ανάγλυφο της χώρας. Και από την άλλη οι εκτάσεις που καλλιεργείται η άμπελος συστηματικά και αδιάλειπτα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε αμπελοτόπια και διεθνώς είναι γνωστό με τον όρο «τερουάρ».

Τέσσερις είναι οι βασικές γηγενείς ποικιλίες (συνυφασμένες όσο ελάχιστες με τα αμπελοτόπια που καλλιεργούνται) που αποτέλεσαν τα θεμέλια για την αναγέννηση της ελληνικής οινοποιίας:

Μοσχοφίλερο-Μαντίνεια

Το μοσχοφίλερο είναι η ποικιλία που έβαλε το ελληνικό κρασί στο παγκόσμιο οινολογικό γίγνεσθαι και άνοιξε τον δρόμο προς το εξωτερικό για τα υπόλοιπα ελληνικά κρασιά. Σαγηνευτική, γκρίζα ποικιλία, υπεύθυνη για τα δροσερά, ντελικάτα, γεμάτα φρεσκάδα και, πλούσια σε αρώματα, λευκά ΠΟΠ κρασιά της Μαντίνειας. Μόνο στην περιοχή της Μαντίνειας το μοσχοφίλερο μας δίνει αυτό το εύρος και την ένταση των αρωμάτων.  Ελαφρύ σώμα, χαρακτηριστική γαργαλιστική οξύτητα και πικάντικο τελείωμα, δικαίως έχει χαρακτηριστεί από τους οινόφιλους ως το κρασί της χαλάρωσης. Η Μαντίνεια είναι από τις ελάχιστες περιοχές που το millesime είναι καθοριστικό. Υπάρχουν έτσι κακές χρονιές, μέτριες, καλές και εξαιρετικές.

Αγιωργίτικο-Νεμέα

Πολυδύναμη ποικιλία, συνυφασμένη, τόσο ιστορικά και πολιτισμικά όσο και στη σύγχρονη οινική πρακτική, με την περιοχή της Νεμέας. Στην περιοχή αυτή το αγιωργίτικο μεγαλουργεί και ξεδιπλώνει τις εξαιρετικές δυνατότητες του να παράγει κρασιά μοναδικής ποιότητας και αξιοσημείωτης γκάμας, γεγονός που αποδίδεται στα διαφορετικά μικροκλίματα και οινοπέδια εντός της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας. Φρέσκα και παλαιωμένα, ξηρά ή γλυκά, κόκκινα και ροζέ, με αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, άλλα γεμάτα και πυκνά, άλλα λεπτά και ευγενικά, σίγουρα ρωμαλέα και μοναδικά.

Ξινόμαυρο-Νάουσα

Γνωστή και ως “Μαύρο Ναούσης”, όνομα που εκφράζει τη στενή σχέση της ποικιλίας με το αμπελοτόπι της Νάουσας. Πολυδύναμη ποικιλία, με ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση, δύστροπη και απαιτητική, με έντονο και σύνθετο χαρακτήρα, έχει βρει τις καλύτερες συνθήκες στα τερουάρ της βόρειας Ελλάδας και μας έχει δώσει μερικά από τα πιο δημοφιλή ΠΟΠ κρασιά, όπως αυτό της Νάουσας και του Αμύνταιου. Στις φρέσκες εκδοχές του, μας παρουσιάζεται με βαθύ χρώμα και αρώματα φρουτώδη και φυτικά (χαρακτηριστικό αυτό της τομάτας), ενώ, στις παλαιωμένες εκδοχές, το χρώμα είναι πιο ρουμπινί, τιθασσεύεται ο έντονος χαρακτήρας του και αναπτύσσει μια αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα αρωμάτων.

Ασύρτικο-Σαντορίνη

Συνυφασμένο με την μαγευτική Σαντορίνη, άλλη μια ελληνική ποικιλία με εξαιρετική διεθνή αναγνώριση και από τις λίγες ποικιλίες αμπέλου που ευδοκιμούν σε ζεστά και ξηρά κλίματα. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και τεχνικών καλλιέργειας, αποτελεί αντικείμενο μελέτης των οινολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το κλάδεμα της καλαθιάς ή κουλούρας, που το προστατεύει από τους ανέμους κάνοντας τα σταφύλια να ωριμάζουν μέσα στη γη. Παρόλο που ωριμάζει σε ξηροθερμικές συνθήκες, καταφέρνει να διατηρεί την υψηλή οξύτητά του, που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του. Το αντισυμβατικό, έντονο στυλ και ο μοναδικός ορυκτώδης χαρακτήρας που τους προσδίδει το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με τη μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, έχουν καταστήσει τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη γνωστούς και ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ποικιλίες αυτές μαζί με τη Μαλαγουζιά, τη Ρομπόλα, τη Λημνιώνα, το Βιδιανό, τα Μοσχάτα, με περιοχές όπως η Σάμος, η Λήμνος, η Κεφαλλονιά, η Κρήτη και η Πάτρα και, πρωτίστως, με τη συμβολή και τεχνογνωσία νέων οινολόγων, υπόσχονται να εδραιώσουν τη θέση των ελληνικών ΠΟΠ οίνων ακόμα περισσότερο στη διεθνή αγορά.