Deligate

Το Τυροκομείο Πιτταρά είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1970 όταν ο Μανώλης Πιτταράς αγόρασε μια μοσχίδα για να πίνουν τα παιδιά του γάλα. Η αγάπη της οικογένειας για τα ζώα έκανε αυτήν την εκμετάλλευση να γίνει η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που βρίσκεται σε νησί.

Ξεκινώντας με αγάπη και πλήρες αίσθημα ευθύνης από την σπορά για την παραγωγή της ζωοτροφής μέχρι τη συγκομιδή της, το τάϊσμα των ζώων το άρμεγμα και τη μεταφορά του γάλακτος στο τυροκομείο, από το 2009 στις Μέλανες της Νάξου το Τυροκομείο Πιτταρά δημιουργεί εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα.

Το τυροκoμείο και η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή 1 km από τις Μέλανες της Νάξου, περιστοιχισμένο από ξερολιθιές που οριοθετούν μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και περιβόλια. Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι το έντονα ανάγλυφο, λοφώδες τοπίο, το πετρώδες έδαφος και το μεσογειακό κλίμα: ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, και την αιγαιοπελαγίτικη αύρα που εξασφαλίζει πλούσιο αερισμό για το βουστάσιο, έτσι ώστε η εκτροφή των ζώων και παραγωγή του γάλακτος γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Τα προϊόντα παρασκευάζονται από φρέσκο αγελαδινό γάλα το οποίο προέρχεται αποκλειστικά  από την ιδιόκτητη κτηνοτροφική μονάδα από ζώα που τρέφονται από μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλλιεργεί ο ίδιος ο Νικόλας Πιτταράς.

Τα προϊόντα Π.Ο.Π. που παράγει το τυροκομείο είναι Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 3μηνης και 12μηνης ωρίμανσης τα οποία έχουν βραβευτεί με χρυσό και πλατινένιο βραβείο στους διαγωνισμούς Mediterranean Taste Awards 2020  και Mediterranean Excellent Taste Awards 2021. Επίσης βραβεύτηκαν όλα τα προϊόντα που εστάλησαν στα Taste Olymp Awards 2021 με χρυσά, ασημένια και χάλκινα βραβεία.

Εκτός από τα Π.Ο.Π. προϊόντα το τυροκομείο παράγει και μία σειρά άλλων προϊόντων, που έχουν μεγάλη ζήτηση όχι μόνο τοπικά αλλά και στις αλυσίδες  Super Market, όπως: το Κεφαλοτύρι Πιτταρά, τη Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, το Σκληρό Τυρί Σαγανάκι (απλό και με βασιλικό, σκόρδο, ρίγανη, μπούκοβο και πιπεριά) τη Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου και το Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου.

Το τυροκομείο Πιτταρά έχει ενταχθεί στο δίκτυο Aegean Cuisine για τα προϊόντα Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου και  Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου.