Deligate

Το κρασί και το τυρί καταναλώνονται μαζί εδώ και πολλούς αιώνες. Ο κατάλληλος συνδυασμός τους όμως δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες. Αν ωστόσο ο συνδυασμός είναι επιτυχημένος τότε η απόλαυση είναι δεδομένη.

Έχοντας φιλοξενήσει πρόσφατα στο blog μας τον Florian Schneider, ιδιοκτήτη του Κτήματος Φλοριάν του ζητήσαμε να μας προτείνει τρεις συνδυασμούς των κρασιών του κτήματος του με ελληνικά παραδοσιακά τυριά. Όχι μόνο δεν μας το αρνήθηκε αλλά έχοντας ήδη δοκιμάσει τις προτάσεις του, σας τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ο λόγος στον Schneider.

Τα κρασιά μας λόγω της πολυπλοκότητάς τους είναι ιδανικά για πάντρεμα με τυριά και αν και έχουμε πολύ νόστιμα τυριά στην Γερμανία, αγαπώ ιδιαίτερα τα Ελληνικά Π.Ο.Π Τυριά και απολαμβάνω να τα συνδυάζω είτε με μονοποικιλιακούς οίνους ή με χαρμάνια από ελληνικές ποικιλίες. Έχω ξεχωρίσει 2 Λευκά & 1 Κόκκινο που θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε:

 

florian wines

SAUVIGNON BLANC 2018

Το κρασί αυτό απαιτεί τυριά έντονου γευστικού πλούτου καθώς η ποικιλία Sauvignon Blanc δημιουργεί ένα κρασί με ζωηρή οξύτητα & πλούσια γεύση που συνοδεύει ευχάριστα τυριά όπως το αρσενικό Νάξου & το λαδοτύρι Μυτιλήνης. Τα διακριτικά του αρώματα ταιριάζουν απόλυτα με κατσικίσια τυριά όπως το Ερίφι ή το Σκοτύρι Ίου. Το φρουτώδες άρωμα του κρασιού σε συνδυασμό με την παρουσία της οξύτητας φέρνει την τέλεια γευστική ισορροπία στην ξηρότητα του κατσικίσιου τυριού.

 

CHARDONNAY BARRIQUE 2016

Τα σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών & λευκών λουλουδιών που υπάρχουν σε αυτό το ξηρό λευκό κρασί δημιουργούν τέλεια ισορροπία όταν συνδυάζονται με τυριά υψηλά σε οξύτητα. Τα κορυφαία, μέτριας «επιθετικότητας», ελληνικά τυριά έχουν θέση σε ένα εκλεκτό πλατό με συνοδεία του βαρελίσιου Chardonnay που έχει παλαιώσει για 6 μήνες & έχει εμπλουτιστεί με νότες μπριός, τοσταρισμένου ψωμιού & βανίλιας. Μια σπουδαία κρητική γραβιέρα ή γραβιέρα Νάξου , το εξαιρετικό Κασέρι του Σωχού, το «πικάντικο» Σαν Μιχάλη Σύρου όπως και το Μελίπαστο Λήμνου θα σας προσφέρουν ξεχωριστές συγκινήσεις.

 

SYMPHONY RED 2016

Η γεύση αυτού του ερυθρού οίνου από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο & Syrah είναι ιδιαίτερα μαλακή, με στρογγυλές τανίνες και φρουτώδη επίγευση. Δοκιμάστε το με εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης που θα αναδείξουν τον όγκο του & τον στιβαρό του χαρακτήρα. Παρά το σχετικά πλούσιο μπουκέτο που διαθέτει, είναι ένα αρμονικό, φρέσκο, ξηρό κρασί που ταιριάζει εξαιρετικά με παλαιωμένα τυριά από τρούφα όπως η κεφαλογραβιέρα στα οποία αναδεικνύει τον γήινο χαρακτήρα της. Ένα ωραίο κασέρι από αιγοπρόβειο γάλα επίσης & ιδιαίτερα στην παλαιωμένη του εκδοχή θα εντυπωσιάσει. Η γραβιέρα Κρήτης & το Πεκορίνο μπορούν να συμπληρώσουν την ποικιλία των τυριών στο πλατό.