Deligate

Σε όλα τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου Πελάγους υπάρχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια αμπέλων και την παραγωγή οίνων. Η παράδοση αυτή έχει οδηγήσει στην καθιέρωση 7 ζωνών για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και άλλων 5 για την παραγωγή οίνων ΠΓΕ σε συγκεκριμένα νησιά η συμπλέγματα αυτών. Η ένδειξη ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου πελάγους περιλαμβάνοντας μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα οίνων από ξηρά μέχρι γλυκά, από λευκά μέχρι κόκκινα, ακόμη και αφρώδη. Τα περιθώρια αξιοποίησής της είναι μεγάλα και όπως φαίνεται από επιλεγμένα παραδείγματα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάδειξη του πλούτου των οίνων του Αιγαίου πελάγους.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, αναγνωρίζοντας την αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος  της Σάμου, της αμπελουργικής παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης, δημιούργησε και κυκλοφορεί έναν ιδιαίτερα προικισμένο οίνο που φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος. Θα το βρείτε με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη». Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορικότητας του σαμιακού αμπελώνα και με τον τρόπο αυτό τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν προς έναν τους εμβληματικούς αμπελουργούς του.

Για την εσοδεία 2020 των «Αρχέγονων Εδαφών», τιμώμενος αμπελουργός είναι ο Ιωάννης Σοφούλης και η επιλογή των σταφυλιών έγινε αποκλειστικά από τον αμπελώνα ιδιοκτησίας του, με χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο αμπελώνας του έχει βόρεια έκθεση, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, με εδάφη όξινα, μέσης σύστασης, φτωχά, βαθιά, χαλικώδη και σχιστολιθικά.

Ο παραγωγός αυτός,  του οποίου η  διασύνδεση με την αλληλουχία των γενεών αμπελοκαλλιέργειας χάνεται στα βάθη του χρόνου και της ιστορίας, συνεχίζει την παράδοση παραμένοντας στις επάλξεις της αμπελοκαλλιέργειας, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. «Αισθάνομαι μια μεγάλη τιμή αλλά και ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση του κόπου όλων των παραγωγών μελών του Συνεταιρισμού, αλλά και της πατρογονικής καλλιέργειας που ξεκίνησε από τον προπάππου μου και θα φτάσει στα εγγόνια και τα δισέγγονά μου» τόνισε ο κ. Σοφούλης με αφορμή την κυκλοφορία του κρασιού αυτού, που όπως δήλωσε προέρχεται από αμπελώνα «δασά φυτεμένο» σε υψόμετρο 1000 μέτρων από «αναργιώρογο και αρωματικό μοσχάτο», από τα πιο παλιά κλήματα του νησιού.

Το χρώμα αυτού του υπέροχου λευκού ξηρού κρασιού με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη», είναι ανοιχτό πορτοκαλί. Πεντακάθαρη μύτη με αρώματα ώριμων βερίκοκων, καβουρδισμένων αμύγδαλων, καραμέλας, εσπεριδοειδών σε μορφή κονφί, με φόντο μέλι και κηρήθρα.

Πρώτο στόμα απροσδόκητα υπόγλυκο και μυελώδες, ωστόσο η αίσθηση αυτή γρήγορα υποχωρεί προς όφελος ενός στιβαρού, τανικού συνόλου με όγκο και δομή και εξαιρετικά μακρά αρωματική επίγευση. Πολύ καλό φρούτο που ντύνει άψογα τον ξηρό έως και στεγνό χαρακτήρα του κρασιού, αρμονικό. Εξαιρετική ισορροπία σακχάρων – οξύτητας – αλκοόλ.

Το άρωμα μοσχάτου βγαίνει στο τέλος της επίγευσης με αριστουργηματικό τρόπο ως έμμεση όσφρηση (retro olfaction αναδρομική οσμή), εξαιρετικής διάρκειας.

Ιδανικά το σερβίρουμε σε θερμοκρασία 8-10ο C και συνοδεύει απολαυστικά όλα τα λιπαρά ψάρια σε εκφάνσεις υψηλής γαστρονομικής τέχνης και κρεατικά παραδοσιακής ελληνικής.