Deligate

Αφορμή για το μικρό μας αφιέρωμα στο Μούχταρο ήταν μια πρόσφατη ανάρτηση από το Κτήμα Μουσών στα social. “Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ένα επίσημο γεύμα της Προέδρου της Δημοκρατίας προς το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Το Μούχταρο μας συνόδευσε το εξαιρετικό μενού που επιμελήθηκε ο σεφ @alextsiotinis. Ήταν μια στιγμή υπερηφάνειας για το οινοποιείο καθώς και για τους κόπους μας από το 1998, που εμφιαλώνουμε, μονοποικιλιακά, αυτήν τη σπάνια ελληνική ποικιλία”.

Η ανάρτηση μας έδωσε το ερέθισμα να καταδυθούμε στα αρχεία μας για να θυμηθούμε την πρώτη μας γνωριμία με το σπάνιο Μούχταρο. Ήταν πριν 12 χρόνια περίπου, όταν πληροφορηθήκαμε ότι κάπου στη Θήβα καλλιεργούνταν μια σπάνια ποικιλία που έδινε κρασιά με έντονο, πορφυρό χρώμα. Έκτοτε το συναντούμε όλα και πιο συχνά και μαζί με αυτό και το Κτήμα Μουσών της οικογένειας Ζαχαρία.

Το Μούχταρο είναι μια ποικιλία με έντονο χαρακτήρα αλλά χαμηλή παραγωγικότητα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αμπελουργοί σταδιακά να πάψουν να ασχολούνται μαζί του. Όχι όμως όλοι. Εξαίρεση αποτέλεσε η οικογένεια Ζαχαρία η οποία έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στο µικρόρωγο αυτό σταφύλι με το χοντρό φλοιό. Αντί να το ξεριζώσουν και να αντικαταστήσουν τα ελάχιστα στρέμματα που είχαν απομείνει αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτό. Και από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα, με πειραματισμούς που τελειωμό δεν έχουν, ξεδίπλωσαν (και συνεχίζουν ακόμη να ξεδιπλώνουν) τις μοναδικές του δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Εκεί, στην κοιλάδα των Μουσών όπου κάποτε ήταν ο τόπος κατοικίας για τις 9 Μούσες, κόρες του Δία, αλλά και πατρίδα του Ησίοδου, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια του Μούχταρου. Η κλίση του εδάφους επιτρέπει την καλή αποστράγγισή του από τα νερά του χειμώνα. Ο ήλιος είναι άφθονος. Οι κρύες μάζες αέρα που κατεβαίνουν από τον Ελικώνα διαφοροποιούν σημαντικά τις θερμοκρασίες μέρας και νύχτας. Επιπλέον, κατά μήκος της κοιλάδας, κυλάει ο ποταμός Περμισσός, προσφέροντας στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία. Η μεγάλη ποικιλία στη σύνθεση του εδάφους ευνοεί τους πειραματισμούς. Και μαζί με αυτούς και την ανάδειξη των επιμέρους terroir μέσα από κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Με προσεχτικές οινοποιήσεις, ήπιες εκχυλίσεις, ωρίμανση σε γαλλικά βαρέλια το Κτήμα Μουσών καταφέρνει να μας προσφέρει το δικό του Μούχταρο. Ένα κρασί με ιδιαίτερο στυλ και κομψότητα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Τρομακτικά υψηλή οξύτητα, μαλακές τανίνες, ανθεκτικότητα στο χρόνο και ενδιαφέρον αρωματικό προφίλ: βύσσινο, δαμάσκηνα, σύκα, φρούτα του δάσους. Όλα αυτά τα στοιχεία εγκλωβίζονται κάθε χρόνο σε 10.000 φιάλες περίπου, που δεν δυσκολεύονται καθόλου να βρουν το δρόμο τους προς την αγορά.

Αναζητήστε το και απολαύστε το υπεύθυνα.