Deligate

Μάθε πως μπορείς να διατηρήσεις την αγαπημένη σου φέτα;

Πόσες φορές έχετε βρεθεί μπροστά από την βιτρίνα με τη βαρελίσια φέτα και ακούτε τη φράση: «πόσο θα θέλατε;».

Και εδώ ξεκινούν οι προβληματισμοί: Πόσο να πάρω ώστε να μην χαλάσει σε περίπτωση που περισσέψει. Η συμβουλή μας είναι μόνο μία: Μην φοβηθείτε να γεμίσετε το καρότσι με «κιλά» από φέτα ΠΟΠ.

Όπως γνωρίζεις τη φέτα ΠΟΠ την βρίσκουμε είτε συσκευασμένη σε άλμη, είτε σε αεροστεγείς συσκευασίες, αλλά και απευθείας από τον πάγκο των τυριών. Η φέτα κρατά την φρεσκάδα της όταν βρίσκεται σε δροσερό μέρος για το λόγο αυτό πάντα την βάζουμε στο ψυγείο μετά την αγορά της εφόσον δεν την καταναλώσουμε άμεσα. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 2 έως 4⁰C.

Για τους απανταχού λάτρεις της «χύμα» φέτας, η οποία είναι εκείνη που θέλει λίγο παραπάνω την προσοχή μας χρειάζεται να:

  • την τοποθετούμε σε δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά, καθώς την προστατεύει και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα
  • της προσθέτουμε άλμη. Την άλμη μπορείτε να την βρείτε είτε τυποποιημένη σε μπουκάλια στα super market ή στο μπακάλικο. Εύκολα όμως μπορείτε και να την φτιάξετε μόνοι σας μόνο με τη χρήση χοντρού θαλασσινού κατά προτίμηση αλατιού. Με ένα γρήγορο σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές συνταγές για παρασκευή άλμης.
  • σκεπάζουμε ολόκληρο το «σώμα» της φέτας με άλμη για να διατηρείται φρέσκο.
  • προσθέτουμε λίγο νερό κάθε φορά που αφαιρούμε κομμάτι φέτας από το δοχείο
  • τοποθετούμε την φέτα σε βρασμένο γάλα μακράς διάρκειας αντί άλμης στην περίπτωση που είναι πιο αλμυρή από τις γευστικές μας προτιμήσεις
Και αν θέλω να τη συντηρήσω για μήνες;

Για να την διατηρήσετε ακόμη και για μήνες στο ψυγείο σας καλύψτε την με ελαιόλαδο. Μια πρακτική που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, καθώς από την αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για σκληρή φέτα, αφού πρώτα  την απαλλάξετε από τα υγρά της.

Και να θυμάστε ότι η φέτα είναι πάντα ΠΟΠ