Deligate

Μεγάλες, πράσινες, γυαλιστερές και με πλούσια σάρκα.

Τις αποκαλούν και χονδρολιές ή γαϊδουρελιές, γιατί κάποιες φτάνουν σε βάρος τα 15 γρ. Κατάγονται από τη Χαλκιδική όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από αιώνες.

Παραμένουν εκεί, γιατί τις ευνοεί το κλίμα αλλά και επειδή έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με όσους τις φροντίζουν.

Ξέρουν καλά ότι μόλις μπει το φθινόπωρο, οι παραγωγοί θα τις διαλέξουν μία μία από τα δένδρα και θα τις περιποιηθούν, για να τις προσφέρουν σε όλο τον κόσμο.

Η περιποίηση περιλαμβάνει ξεπίκρισμα για λίγες ώρες, πλύσιμο και στη συνέχεια παραμονή σε δεξαμενές με άλμη για 2 έως 4 μήνες.

Εμφανίζονται στο κοινό ολόκληρες, τσακιστές, εκπυρηνωμένες, γεμιστές (με μικρά κομμάτια από καρότο, αμύγδαλο, σκόρδο) και αρωματισμένες με θυμάρι, ρίγανη δάφνη ή σέλινο.

Έχουν γεύση ελαφρώς πικρή και πικάντικη.

by deligate