Deligate

Ένας διαγωνισμός με άφθονο εξαιρετικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο!

Ο Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου μετρά ήδη 8 χρόνια παρουσίας. Ξεκίνησε το 2015 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη και ανάδειξη του ποιοτικού κρητικού ελαιόλαδου.  Αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Μαρτίου 2022 με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ελαιολάδων από κάθε γωνιά της Κρήτης. Συνολικά συμμετείχαν 56 τυποποιητικές  επιχειρήσεις με 84 δείγματα από όλη τη Κρήτη. Για πρώτη φορά φέτος υπήρξε μια νέα κατηγορία βραβείου, best of Περιφερειακής Ενότητας για την ανάδειξη του καλύτερου ποιοτικού ελαιολάδου στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Ο στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του κρητικού ελαιόλαδου σε σύμβολο της αγροτικής παραγωγής. «Ένα μπουκάλι επώνυμου ποιοτικού ελαιόλαδου μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα της αυθεντικής Κρήτης, στα πέρατα της γης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την εκδήλωση απονομής των βραβείων.

Ως deligate συγχαίρουμε θερμά όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν με δείγματα από ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα στο διαγωνισμό και έλαβαν βραβεύσεις και διακρίσεις. Πρόκειται για 13 επιχειρήσεις που παράγουν και φέρνουν κοντά μας 6 ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα από διάφορους τόπους της Κρήτης που όλοι αγαπάμε.

 

Ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά

Ένα δώρο της Κρήτης στην μεσογειακή μας διατροφή! Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά παράγεται από 2 ποικιλίες ελιάς: την «Κορωνέϊκη» και την «Τσουνάτη». Οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν όλα τα μυστικά για την σωστή ανάπτυξη κάθε ποικιλίας, γι’ αυτό οι σοδειές τους έχουν τον καλύτερο καρπό! Έτσι, το ελαιόλαδο των Χανίων αποκτά την χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση που το ξεχωρίζει και το ζωηρό πρασινοκίτρινο χρώμα του.

Άξιος πρεσβευτής του υπέροχου αυτού ελαιολάδου από τη Δυτική Κρήτη το Renieris Estate ΠΓΕ Χανιά το οποίο απέσπασε το χρυσό βραβείο. Τα θερμά μας συγχαρητήρια

Η ίδια εταιρία έλαβε και τιμητική διάκριση για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Minos PGI Chania Kritis, ενώ θερμά συγχαρητήρια ανήκουν και στην Kreta Food ΕΠΕ για την τιμητική διάκριση του ελαιολάδου της Entelia PGI Chania Kritis

 

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Μεσσαρά

Ένα Κρητικό ελαιόλαδο με υψηλή διατροφική αξία! Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Μεσσαρά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα γι’αυτό και είναι πολύ θρεπτικό. Παράγεται από ελιά «Κορωνέϊκη» και έχει πράσινο χρώμα. Όσο ωριμάζει, όμως, γίνεται κιτρινοπράσινο. Έχει γεύση ευχάριστη και ελαφρώς πικρή και έντονο φρουτώδες άρωμα για το οποίο έχει βραβευτεί κιόλας!

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Μεσσαρά το τιμούν εδώ και χρόνια πολλές εταιρίες. Μεταξύ αυτών η εταιρία Αφοι Κυδωνάκη ΟΕ η οποία απέσπασε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία ΠΟΠ-ΠΓΕ για το ελαιόλαδο της Oleum Crete PDO Messara καθώς και η εταιρία BIO Κρητικά Ελαιόλαδα Μ.ΕΠΕ η οποία κατέκτησε το χάλκινο βραβείο στην ίδια κατηγορία για το ελαιόλαδο της PDO Messara Extra Virgin Olive Oil 0,2. Και οι δύο εταιρίες απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη σταθερή τους δέσμευση στην παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας. Ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι και τα επόμενα χρόνια.

 

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης

Ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα ελαιόλαδα! Το έδαφος, η φύση και το ξηρό κλίμα της Σητείας χαρίζουν στην «κορωνέϊκη» ελιά το ιδανικό κλίμα για να παράξει ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με πολύ χαρακτηριστική και έντονη γεύση. Το χρώμα του πρασινοκίτρινο και το άρωμα του γεμάτο μυρωδιές από την ανατολική Κρήτη!

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας δεν θα ήταν το ίδιο, αν δεν είχε την φροντίδα των παραγωγών και την πίστη τους στην παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς! Το στοιχείο αυτό φαίνεται ότι το έχουν κατανοήσει απόλυτα και οι πέντε εταιρίες που κατάφεραν να αποσπάσουν τιμητικές διακρίσεις για τα ελαιόλαδα τους με την ένδειξη ΠΟΠ Σητεία.

Δεν μπορούμε παρά μόνο να συγχαρούμε τις εταιρίες

 

ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που κρύβει μέσα του την αυθεντική γεύση της ελιάς της Κρήτης. Παράγεται από κορωνέϊκη ελιά την οποία συλλέγουν από τα δέντρα είτε με την τεχνική του ραβδισμού είτε με το χέρι. Με ζωηρό πρασινοκίτρινο χρώμα, μέτρια ρευστότητα, άρωμα… κρητικής ελιάς και φρουτώδη, ελαφρώς πικρή, γεύση κατάφερε να κερδίσει τους κριτές του διαγωνισμού.

Η Terra Creta με το ελαιόλαδο της Terra Creta ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και η Ανώσκελη ΑΕμε το ελαιόλαδο της Ανώσκελη ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβαν στην κατηγορία ΠΟΠ-ΠΓΕ

 

 ΠΟΠ Βιάννος

Μια γνωστή κρητική παροιμία αναφέρει από την Έμπαρο κρασί και από τη Βιάννο λάδι. Χάρη στο έδαφος, το κλίμα και τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης έχει γεύση φρουτώδη και άρωμα μοναδικό.  Παράγεται από την ποικιλία «Κορωνέϊκη». Με την τεχνική του ραβδισμού, συλλέγονται οι ελαιόκαρποι πολύ προσεχτικά και υφίστανται επεξεργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους. Έχει λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, λεπτή ρευστότητα και νοστιμίζει το κάθετι!

Τα συγχαρητήρια ανήκουν στον ΑΣΟ Ελαιοπαραγωγών Βιάννου και στο ελαιόλαδο 500 Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης ΠΟΠ που απέσπασε τιμητική διάκριση

ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος

Ο λαμπερός ήλιος της Ελλάδας και τα γόνιμα εδάφη της Κρήτης μας χαρίζουν ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με εντυπωσιακό, χρυσαφένιο χρώμα και γλυκιά, φρουτώδη γεύση! Το ελαιόλαδο από τον Βόρειο Μυλοπόταμο Ρεθύμνης της Κρήτης παράγεται από δυο ποικιλίες ελιάς: την «Κορωνέϊκη» και την «Χονδρολιά». Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας τους σε συνδυασμό με το κλίμα του νησιού, μας χαρίζουν ένα ελαιόλαδο όχι μόνο με απολαυστική γεύση, αλλά και με χαμηλή οξύτητα.

Η τιμητική διάκριση που δόθηκε από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού στο ελαιόλαδο Cretanthos Mountain Farming Extra Virgin Olive Oil ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος αποτελεί μια ακόμη επιβράβευση της Cretanthos για την εμμονή της στην ποιότητα.

 

Η προσπάθεια της Περιφέρειας και όλων των συμμετεχόντων φορέων για την ανάδειξη και ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου  δεν τελειώνει με την απονομή των βραβείων. Συνεχίζεται όλο τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό οι παραγωγοί και τυποποιητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπική συμβουλευτική τόσο για τα ευρήματα στο ελαιόλαδο που διαγωνίστηκε, όσο και σε μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα ποιότητας και αναγνώρισης του οργανοληπτικού προφίλ του κάθε ξεχωριστού ελαιολάδου.