Deligate

Το ότι η Κεφαλονιά φημίζεται για τα κρασιά της είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν. Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό είναι ότι έχει δώσει το όνομα της σε τρεις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης για τα κρασιά της.  Ας τις γνωρίσουμε μία προς μία

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από τα κρασιά που ακούν στο όνομα ΠΟΠ Μοσχάτο Κεφαλληνίας. Πρόκειται για λευκά κρασιά που  προέρχονται κατά βάση από ημιορεινούς μη αρδευόμενους αμπελώνες που γειτνιάζουν με την θαλάσσια ζώνη στη δυτική πλευρά του νησιού, στη χερσόνησο Παλικής. Έχουν σχετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν έντονα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Παράγονται αποκλειστικά από την ποικιλία Μοσχάτο άσπρο, μια ποικιλία που αγαπά τον ήλιο και έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχει και σε άλλους ελληνικούς ΠΟΠ οίνους (όπως οι οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, και ΠΟΠ Σάμος).

Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας είναι έντονα κόκκινα, γλυκά κρασιά.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ Πάρτς (γεωγράφος του 19ου αιώνα) πρόκειται για «Αρωματικό οίνο βαθυτάτου χρώματος ερυθρού» που «ολίγαι σταγόνες εξ αυτής μεταχρωματίζουσι σφόδρα ποτήριον λευκού οίνου». Τα κρασιά με την ένδειξη ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας όταν είναι νεαρά, έχουν άρωμα αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, ενώ  κατά την παλαίωση εμφανίζουν άρωμα σοκολάτας, καφέ και ευγενών μπαχαρικών.  Παράγονται είτε μόνο από την ποικιλία Μαυροδάφνη είτε με συνδυασμό αυτής με την ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή (με τη Μαυροδάφνη πάντα να υπερισχύει), οι οποίες καλλιεργούνται σε διάφορα σημεία της Κεφαλλονιάς αλλά και της Ιθάκης. Κατά πολλούς η Μαυροδάφνη είναι γηγενής ποικιλία που, πιθανά, πέρασε στην απέναντι ακτή και έδωσε τα εξαιρετικά κρασιά. Η μοναδικότητα των οίνων ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (νοτιο-νοτιοδυτική έκθεση του αμπελώνα, γειτνίαση με δασικές εκτάσεις και την παράλια ζώνη, ανάγλυφο του εδάφους) σε συνδυασμό με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές.

Το κρασί όμως που έχει ταυτιστεί με την Κεφαλονιά δεν είναι άλλο από την… Ρομπόλα.

Ο ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας είναι ο μόνος ελληνικός οίνος ΠΟΠ που παίρνει το όνομά του όχι μόνο από την περιοχή, αλλά και από την ποικιλία. Στην Κεφαλονιά, η Ρομπόλα είναι η πλέον διαδεδομένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί σε άγονα εδάφη, ενίοτε τόσο φτωχά που οι Ιταλοί ονόμαζαν το κρασί της «Vino di Sasso», δηλαδή «κρασί της πέτρας». Στις ορεινές πλαγιές του Αίνου υπάρχουν ακόμα πολλά αυτόριζα αμπέλια ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας. Οι ρίζες της Ρομπόλας είναι τόσο βαθιές στην Κεφαλονιά γεγονός που αποδεικνύεται από πολλές ιστορικές αναφορές σε αυτήν. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την καλλιέργεια της ρομπόλας βρίσκεται σε έγγραφο του 1520 και αφορά απογραφή εκκλησιαστικής περιουσίας. Λίγο αργότερα αναφέρεται και πάλι σε επιστολή ενός Γουλιέλμου Δεφαράνα προς τον Λατίνο Επίσκοπο του νησιού στις 25 Ιανουαρίου 1544. Το 1557 ο ιταλός περιηγητής Pellegrino Brocardi μνημονεύει και πάλι την ρομπόλα, αναφερόμενος στο σταφύλι αλλά και στο κρασί που παράγεται από αυτό, το οποίο και εκθειάζει. Η Ρομπόλα στην Κεφαλονιά έχει βρει τις ιδανικές συνθήκες που της έχουν επιτρέψει να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές της, δίνοντάς μας ένα υπέροχο λευκό κρασί. Ένα κρασί με λευκοπράσινο χρώμα και χρυσοκίτρινες ανταύγειες, με αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών και φρούτα ροδάκινου μήλου και κίτρου με μέση ένταση αρώματος. Χαρακτηρίζεται από μια ορυκτώδη παρουσία (μεταλλικότητα) η οποία είναι τυπική έκφραση της ποικιλίας στο terroir του νησιού.

Όμως εκτός από τις τρεις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης η Κεφαλονιά εκπροσωπείται στον οινικό χάρτη της Ελλάδας και από τρεις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις. Ποιες είναι αυτές;

Οίνοι ΠΓΕ Μεταξάτα 

Πρόκειται για κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα, χαρακτηριστικά αρώματα φρούτων του δάσους και βύσσινου και μακρά επίγευση. Παράγονται από την ποικιλία Θηνιάτικο που είναι συνώνυμο της μαυροδάφνης και πρόκειται για μια γηγενή ποικιλία. Η μικρή περιοχή στην οποία αναπτύσσονται οι αμπελώνες είναι λοφώδης με ήπιες κλίσεις και σε στενή γειτνίαση με τη θάλασσα, στοιχεία που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό κλίμα για την αμπελοκαλλιέργεια.

Οίνοι ΠΓΕ Μαντζαβινάτα 

Στην Κεφαλονιά, ένα χωριό έχει πάρει το όνομα του από τις λέξεις mangiare (φαγητό) και vino (κρασί). Το χωριό αυτό τα Μαντζαβινάτα, είναι μια περιοχή με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών. Για τα λευκά κρασιά συνδυάζονται οι ποικιλίες Τσαούσι (κατά τουλάχιστον 25%) Γουστολίδι (τουλάχιστον 40%) και Μοσχατέλλα (τουλάχιστον 10%). Για τα κόκκινα κρασιά ο συνδυασμός περιλαμβάνει το θειακό (κατά 20% τουλάχιστον) και Αρακλινό (κατά 15%). Τα ροζέ κρασιά ακολουθούν λίγο πιο περίπλοκους συνδυασμούς αλλά μόνο από τις παραπάνω λευκές και ερυθρές ποικιλίες

Οίνοι ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου 

Προφανώς και όλοι γνωρίζουν τον Αίνο, το ψηλότερο βουνό όχι μόνο της Κεφαλονιάς, αλλά όλων των Ιονίων νήσων. Ένα βουνό στις πλαγιές του οποίου φιλοξενούνται οι αμπελώνες που μας χαρίζουν τα λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου. Αμπελώνες με μακρά παράδοση καλλιέργειας. Στην παραγωγή των οίνων ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου συμμετέχουν οι ποικιλίες Γουστολίδι, Ζακυνθινό, Μοσχατέλλα, Μοσχάτο Άσπρο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σκιαδόπουλο, Αρακλινός, Κορφιάτης, Αυγουστιάτης, Μαυροδάφνη, Παπαδικό, Θειακό, Τσαούσι και δύο διεθνείς (Chardonnay και Sauvignon blanc).

Κατά τους Ομηρικούς χρόνους, το κρασί που παράγονταν στην Κεφαλονιά θεωρούνταν ένα εξαιρετικό δώρο. Ικανό να στεριώσει φιλίες, να δημιουργήσει νέους δεσμούς, να διαλύσει παρεξηγήσεις αλλά και να οικοδομήσει συμμαχίες. Την ικανότητά του αυτή το κρασί της Κεφαλονιάς δεν την έχασε στο διάβα των χρόνων. Τρανή απόδειξη η πρόσφατη συμμαχία των οινοποιών του νησιού που δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλονιάς. Ένα σύνδεσμο τον οποίο θα σας παρουσιάσουμε σύντομα.