Deligate

Γλυκά κρασιά που το όνομα τους έχει ταυτιστεί με το νησί.

Παράγονται από το Μοσχάτο άσπρο. Γιατί, όμως, πολλοί λένε ότι παράγεται από το Μοσχάτο Σάμου;

Επειδή η ποικιλία αυτή μόνο στη Σάμο δίνει γλυκούς οίνους απαράμιλλης ποιότητας και πολυπλοκότητας.

Η καλλιέργεια του μοσχάτου στη Σάμο μόνο πρόσφατη δεν είναι. Σύμφωνα με μαρτυρίες,  έχει μια ιστορία 500 ετών, περίοδος που έχει επιτρέψει στους ντόπιους παραγωγούς να βρουν τις καλύτερες θέσεις για τους αμπελώνες τους οι οποίοι ξεκινούν από το υψόμετρο της θάλασσας και σκαρφαλώνουν, βαθμιαία σε πεζούλες, μέχρι τα 900 μέτρα στις πλαγιές του όρου Άμπελος.

Το γλυκό σαμιώτικο κρασί έχει ένα ακόμη προνόμιο: είναι το κρασί που χρησιμοποιείται στη Θεία Ευχαριστία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. 

by deligate