Deligate

Τι χρειαζόμαστε για να ξεχωρίσουμε ένα καλό κρασί;

Μόνο τρεις αισθήσεις: όραση, όσφρηση και γεύση.

Αλήθεια πόσο συχνά έχετε βρεθεί στο δίλημμα τι κρασί επιλέγω στο εστιατόριο, στην κάβα…

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί σε φιλικά και οικογενειακά τραπέζια  όπου το κρασί ρέει άφθονο χωρίς όμως να ξέρετε την ποιότητα του κρασιού που πίνετε.

Πριν σας αποκαλύψουμε μερικά μικρά μυστικά για να ξεχωρίζουμε ένα καλό κρασί  ας  φρεσκάρουμε λίγο τις γνώσεις μας για το ιδανικό ποτήρι δοκιμής ενός κρασιού. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρέπει να έχει σχήμα τουλίπας για τρεις λόγους. Πρώτον, το ορθό του άνοιγμα επιτρέπει το κρασί να «αναπνεύσει»  και να βγάλει όλα τα αρώματά του. Δεύτερον, η βάση του μας επιτρέπει να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζουμε τη θερμοκρασία του. Τρίτον και τελευταίο, το πόδι  του  επιτρέπει το εύκολο πιάσιμο, χωρίς να κρύβει τη θέα του περιεχομένου.

Ας περάσουμε σε αυτά τα μικρά μυστικά που μπορούν να μας κάνουν μικρούς οίνο γευσιγνώστες.

Τι θα χρειαστούμε; Μόνο τρεις αισθήσεις: όραση, όσφρηση και γεύση.

Κράτα τα μάτια σου στο ποτήρι

Κρατάμε το ποτήρι σε κλίση 45ο και  παρατηρούμε το κρασί, όπως παρατηρούμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσουμε πόσο διαυγές και λαμπερό είναι. Αν έχει αδιαφανή όψη και είναι θολό, προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αμέσως  μετά εξετάζουμε το χρώμα του, αν είναι βαθύ ή απαλό. Ειδικότερα, τα κόκκινα κρασιά, όταν είναι φρέσκα έχουν χρώμα πορφυρό, ενώ με τα πέρασμα του χρόνου αποκτούν χρώμα ρουμπινί έως καστανό.

Μύρισε, μύρισε, μύρισε

Περιστρέφουμε το ποτήρι μας με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, είτε κρατώντας το στον αέρα είτε πάνω στο τραπέζι. Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και … απολαμβάνουμε τα αρώματα   που αναδύονται. Αν υπάρχει η παραμικρή υποψία κλεισούρας, μούχλας ή φελλού στο ποτήρι, κάτι δεν πάει καλά.  Αφού όλα μέχρι στιγμής πάνε καλά, προχωράμε… Ποια μυρωδιά καταλαβαίνουμε πιο έντονα; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει λάθος απάντηση.  Και αυτό γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποθηκεύει τις μυρωδιές με βάση τις δικές του εμπειρίες. Έτσι τα αρώματα που βρίσκουμε στα κρασιά είναι χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σταφυλιού, ή δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της  ζύμωσης ή της ωρίμανσης. Αρώματα λουλουδιών, φρούτων, ξηρών φρούτων και καρπών, ξηρών χόρτων και φυλλωμάτων, καβουρδισμένων προϊόντων, μπαχαρικών, και άλλα είναι μερικά από τα αρώματα που πιθανόν να αναγνωρίσουμε στο κρασί.

Γεύσου και ανακάλυψε

Και αφού πήραμε μια δόση από το άρωμα πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι μυρίσαμε, με το να το γευτούμε. Κρατάμε μια γουλιά κρασιού στο στόμα μας. Τη στροβιλίζουμε εισπνέοντας μικρή ποσότητα αέρα από το στόμα. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο κρασί να ζεσταθεί απελευθερώνοντας όλα τα συστατικά του, και επιπλέον ενεργοποιούμε όλα τα γευστικά κέντρα του στόματος μας. Θα συναντήσουμε κρασιά με φρουτώδη γεύση (όσα περισσότερα φρούτα υπάρχουν στο κρασί τόσο το καλύτερο), γεμάτο σώμα (η ευχάριστη αίσθηση ότι πίνουμε ένα «πλούσιο» κρασί με μεγάλη πυκνότητα), ισορροπημένα (με την οξύτητα, τις τανίνες και το αλκοόλ να είναι σε αρμονία) ρωμαλέα, βελούδινα… Το καλό κρασί αφήνει μια αίσθηση αρώματος και γεύσης που παραμένουν στο στόμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αυτής  της αίσθησης, τόσο καλύτερο είναι το κρασί.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μικρά μυστικά … γεμίστε το ποτήρι σας με ένα ελληνικό κρασί και απολαύστε το υπεύθυνα

Στην υγειά σας !