Deligate

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ που οφείλεται η ακαταμάχητη γοητεία της Μαστίχας Χίου; Στο άρωμά της το οποίο αναδύεται σιγά σιγά; Στην όψη της που μοιάζει με αυτήν ενός κρυστάλλου; Στις ευεργετικές, για την υγεία μας, ιδιότητές της; Στο ότι δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη νότια Χίο; Ούτε καν στη Βόρεια Χίο! Στο ότι στάζει σαν δάκρυ από το μαστιχόδενδρο;

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πολλά ακόμη τέτοια ρητορικά ερωτήματα καθώς η Μαστίχα Χίου έχει τόσα στοιχεία που την καθιστούν μοναδική. Και η ψήφισή της ως Deli Star για το μήνα Απρίλιο απλά το επιβεβαιώνει.

Πως και πότε εμφανίστηκαν τα μαστιχόδενδρα στη Χίο είναι κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν το γνωρίζουμε. Ωστόσο η μαστίχα στη Χίο έχει μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια ιστορία που όσο την ξετυλίγεις βλέπεις να περνούν από μπροστά σου παραδόσεις, αγαπημένες συνήθειες, συγκυρίες, θρησκείες, ταξίδια, άνθρωποι και πολιτισμοί. Μια ιστορία λαμπρή που ορίζει και ένα εξίσου λαμπρό μέλλον.

Από την ιστορία αυτή ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε 3 σταθμούς.

Μπορεί και οι 3 αυτοί σταθμοί να είναι πρόσφατοι αλλά κατά την άποψη μας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.

Ο πρώτος σταθμός είναι η καταχώριση της Μαστίχα Χίου ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) στα Μητρώα της Ε.Ε το 1997. Ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν βασιζόμενη στις δυνατότητες που παρείχε σχετικός Κανονισμός της Ε.Ε.  Με την καταχώριση αυτή δημιουργήθηκε μια ομπρέλα προστασίας ώστε να μην μπορεί κανείς να σφετεριστεί το συγκεκριμένο όνομα για προϊόντα (γόμες ή ρητίνες) που δεν έχουν τις προδιαγραφές της Μαστίχας Χίου.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, και το 2013 ήρθε η επόμενη μεγάλη επιτυχία. Η τεχνογνωσία  της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η εγγραφή της και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.  Πεποίθησή μας είναι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς η καλλιέργεια του μαστιχοφόρου θάμνου στη Νότια Χίο και η εξαγωγή της αρωματικής μαστίχας συνιστά μια μοναδική παγκοσμίως παραδοσιακή καλλιέργεια, που μεταβιβάζεται προφορικά και εμπειρικά από γενιά σε γενιά, και διαμορφώνει εδώ και αιώνες το πολιτισμικό (αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και φυσικό) τοπίο των 24 Μαστιχοχωρίων.

Πριν καλά καλά προλάβουν να κοπάσουν τα διθυραμβικά σχόλια στον τύπο, το 2015 ήρθε η επόμενη μεγάλη επιτυχία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναγνώρισε τη Μαστίχα Χίου ως φάρμακο φυτικής προέλευσης. Παρόλο, που η θεραπευτική αξία της Μαστίχας Χίου είναι γνωστή από την αρχαιότητα έπρεπε να φτάσουμε στις 07/07/2015 όπου σε συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο Λονδίνο, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με θεραπευτικές ενδείξεις για δυσπεπτικά προβλήματα  και για δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Στο deligate είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι η πορεία της Μαστίχα Χίου στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο λαμπρή και θα μας προσφέρει πολλές και δυνατές συγκινήσεις.

Tips
  • Ο Χριστόφορος Κολόμβος σε επιστολή του προς τη βασίλισσα της Ισπανίας είχε γράψει ότι η μαστίχα έχει ανακαλυφθεί μόνο στο νησί της Χίου απ’όπου μπορούσαν να φορτώσουν όση ποσότητα επιθυμούσαν!!!
  • Η μαστίχα μπορεί να καταναλωθεί και ως ρόφημα. Η πιο διαδεδομένη της μορφή είναι το λικέρ Μαστίχα Χίου. Ένα λικερ που συνήθως προσφέρεται στο τέλος ενός γεύματος και είναι χωνευτικό
  • Οι Άραβες θεωρούν μεγάλη πολυτέλεια να αρωματίσουν το φαγητό, το γλυκό ή το γάλα με μαστίχα.
  • Η μάσηση της μαστίχας Χίου βοηθάει αποτελεσματικά στην εκγύμναση των ούλων, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *