Deligate

Οι ντόπιοι το λένε και διαμάντι της Κω.

Ένα ιδιαίτερο, μαλακό τυρί από το νησί του Ιπποκράτη.

Δεν θα το συναντήσετε πουθενά αλλού.

Για την παρασκευή του χρειάζεται γάλα, πυτιά, αλάτι και … οινολάσπη.

Το γάλα προέρχεται από κατσίκια ή/και πρόβατα που τρέφονται σε όλη τους τη ζωή στους βοσκότοπους της Κω. Η οινολάσπη προέρχεται από τα βαρέλια στα οποία ωριμάζουν τα ντόπια κρασιά. Μόλις πήξει το τυρί, κολυμπάει για 2-3 μήνες στην άλμη και μετά για ένα ακόμη μήνα στην οινολάσπη, για να αποκτήσει τα ιδιαίτερα αρώματά του και το χρώμα του.

Απέξω έχει χρώμα κοκκινωπό αλλά από μέσα είναι εντελώς λευκό.

Ακούει και στο όνομα τυρί της πόσιας!!!

by deligate