Deligate

Τον Δομοκό οι πιο πολλοί τον γνωρίζουν ως μια ορεινή κωμόπολη στη Φθιώτιδα με θαυμάσια θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Δομοκός έχει δώσει το όνομά του σε ένα εξαιρετικό τυρί που παράγεται εδώ με μια εξαιρετικά απλή τεχνική; Το Κατίκι Δομοκού!!! ¨Ένα δροσιστικό, ελαφρά ξινό και εντελώς … άπαχο λευκό τυρί που μοιάζει με πηχτή κρέμα. Με μόλις 13% λιπαρά και ελάχιστο αλάτι είναι η καλύτερη επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. 

Το Κατίκι Δομοκού είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά εκπροσώπους μιας ιδιαίτερης κατηγορίας φρέσκων λευκών τυριών. Μιας κατηγορίας που δημιουργήθηκε από τους κτηνοτρόφους για να αξιοποιούν το καλοκαιρινό γάλα, που μπορεί να ήταν λίγο σε ποσότητα, αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα. Στην ίδια αυτή κατηγορία περιλαμβάνονται το Γαλοτύρι, το πηχτόγαλο Χανίων και το Ξύγαλο Σητείας που όπως και το Κατίκι Δομοκού είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) αλλά και το Τσαλαφούτι το οποίο επιδιώκει και αυτό να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ.

Κατά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του το φρέσκο γάλα αφού στραγγιστεί θερμαίνεται περίπου μέχρι τη ζώνη παστερίωσης με σύγχρονη ανάδευση και αφήνεται να κρυώσει. Στη συνέχεια τοποθετείται σε μέρος με θερμοκρασία 20-25οC (δροσερά υπόγεια το καλοκαίρι) για 24 ώρες περίπου οπότε πήζει. Κατόπιν στραγγίζεται και αφού προστεθεί λίγο αλάτι διατηρείται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο μέχρι την κατανάλωση.

Παρασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο ή συνηθέστερα μείγμα αυτών. Τα ζώα από τα οποία προέρχεται το γάλα είναι ντόπια, δεμένα με το φυσικό περιβάλλον ποιμενικά και κυρίως νομαδικά που τη θερινή περίοδο μετακινούνται στα μικρά οροπέδια της οροσειράς της Όρθρυς. Το γάλα που χρησιμοποιείται είναι αρίστης ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οφείλονται αφενός στο κλίμα της περιοχής και αφετέρου στα εδάφη και στη σύνθεση της βλάστησης της περιοχής.

Αν και παραδοσιακά παραγόταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σήμερα είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού πλέον χρησιμοποιείται με δεκάδες τρόπους στο καθημερινό τραπέζι.

Συνδυάζεται ιδανικά σκέτο πάνω σε ψωμί ή σε παξιμάδι, σε σαλάτες, σε πεντανόστιμες συνταγές ακόμα και σε γλυκά ή απολαυστικά επιδόρπια. Εμείς σας προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε την κρέμα ενός δροσερού cheesecake με ΠΟΠ προϊόντα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *