Deligate

Το σκηνικό έχει ως εξής: χειμώνας στο σπίτι, παρέα με τους αγαπημένους μας, μυρωδιές φαγητού να ξεπηδούν από την κουζίνα και μια φιάλη κρασιού που περιμένει να την ανοίξουμε! Βέβαια, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα των ημερών μας καθώς το σπίτι πέρα από χώρος κατοικίας μετατρέπεται σε χώρο διασκέδασης και εστίασης. Γιατί κρασί; Γιατί «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»! Η κατανάλωσή του με μέτρο και υπευθυνότητα έχει αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό και την καλή μας υγεία.  Επιπλέον, το κρασί μπορεί να μας ταξιδέψει στον τόπο παραγωγής του και να μας γεμίσει από εικόνες με μέρη καταπράσινα και ανθρώπους χαμογελαστούς. Να βάλει σε εγρήγορση τις αισθήσεις, αφή, ακοή, όσφρηση και γεύση, εμπλουτίζοντας τη στιγμή της ευχαρίστησης με αρώματα. Ένα τέτοιο ταξίδι κάναμε στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και σας παραθέτουμε 7+1 προτάσεις κρασιών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Κάθε φιάλη συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του τόπου, του χρόνου και του τρόπου παραγωγής του, όπως αυτά εμπλουτίζονται από τη γνώση, την εμπειρία και τις αξίες κάθε οινοποιού.  

ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ 

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Καστοριά

Παραγωγός: ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ 

Το Κτήμα Στεργίου κάνει την εμφάνισή του στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, θέτοντας ως στόχο την παραγωγή οίνων μόνο εξαιρετικής ποιότητας μέσω των οποίων θα αναδεικνύεται ο τόπος παραγωγής τους. Στην περιοχή Μεταμόρφωση, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της λίμνης της Καστοριάς, στους πρόποδες του όρους Βίτσι, σε ύψος 680 μέτρων, εκτείνεται ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας του κτήματος. Με αδιαπραγμάτευτες αξίες και αρχές φιλικές προς το φυσικό περιβάλλον, το οικοσύστημα και τους ανθρώπους της περιοχής, η οικογένεια Στεργίου έχει καταφέρει να μας χαρίζει εκφραστικά κρασιά που αντανακλούν τον τόπο και την ποικιλία που τα ‘’γέννησαν’’. Η Άσπρη Πέτρα είναι ένα blend από τις ποικιλίες Sauvignon blanc και Riesling. Το όνομα στην ετικέτα προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή Άσπρες Πέτρες, κοντά στη λίμνη της Καστοριάς, η οποία είναι γεμάτη τσακμακόπετρες. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει πλήρως την ταυτότητα του τόπου και τις προσπάθειες των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Οίνος λευκός, ξηρός, με αρώματα εσπεριδοειδών και ανθέων, φρεσκοκομμένου πεπονιού και μάνγκο, νύξεις ορυκτότητας, φρεσκάδα, τραγανή οξύτητα και διάρκεια στην επίγευση. Συνδυάζεται με: μανιτάρια, ψητά λαχανικά, ζυμαρικά με λιπαρές λευκές σάλτσες, θαλασσινά και πουλερικά.  

SAUVIGNON BLANC 

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Φλώρινα

Παραγωγός: ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΣ  

Στην καρδιά του νομού Φλώρινας, στην περιοχή Αμύνταιο, εκτείνεται ο αμπελώνας των λιμνών, ένας μοναδικός αμπελώνας περιτριγυρισμένος από τις τέσσερις λίμνες Ζάζαρα, Χειμαρίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα. Η μοναδικότητα της περιοχής προσανατόλισε από πολύ παλιά τους κατοίκους της στην αμπελοκαλλιέργεια. Σήμερα, αποτελεί την κύρια ζώνη παραγωγής οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο, από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Ωστόσο, το κλίμα της περιοχής ευνοεί και την παραγωγή εξαιρετικών λευκών κρασιών, με ζωηρή οξύτητα και έντονο φρούτο. Η Οινοποιία Βεγορίτις συναντάται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και από την ίδρυσή της, το 2005, μας έχει χαρίσει αξιόλογα δείγματα ποιοτικών οίνων.  Με προσεγμένο τρόπο οινοποίησης, μας προσφέρει ένα Sauvignon blanc με ιδιαίτερους οργανοληπτικούς χαρακτήρες. Οίνος λευκός, ξηρός. Μπουκέτο με κυρίαρχα τα αρώματα lime, πράσινο μήλο, λευκό ροδάκινο, βότανα και λεμονόχορτο. Το στόμα είναι γεμάτο, λιπαρό, στρογγυλό: χαρακτήρες που αποδίδονται στην τεχνική του batonnage, δηλαδή της ανάδευσης του οίνου με τις οινολάσπες του, που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του οίνου στη δεξαμενή. Συνδυάζεται με: πράσινες σαλάτες με αρωματικά dressing, λαχανικά sauté, πουλερικά στο φούρνο και ψάρια στη σχάρα.  

ΒΛΑΧΙΚΟ  

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ιωάννινα

Παραγωγός:  ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ

Το Κτήμα Γκλίναβος βρίσκεται στην περιοχή Ζίτσα, στα Ιωάννινα, και είναι δημιούργημα της αγάπης του ανθρώπου για τον τόπο του. Ο αμπελώνας έχει έκταση 145 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο απομακρυσμένους στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ιδρύεται το 1978 από το Λευτέρη Γκλίναβο, ενώ το 1990 ο υιός του Θωμάς Γκλίναβος, συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου και έκτοτε μέχρι και σήμερα, μέσα από διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση, τα κρασιά του κτήματος έχουν παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το Βλάχικο, η κατεξοχήν γηγενής ποικιλία ερυθρών σταφυλιών της Ηπείρου, προέρχεται από αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μ, και σε επικλινή ασβεστολιθικά εδάφη.  Κλασσική ερυθρή οινοποίηση με παραμονή για πάνω από 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, κεράσι, βατόμουρο, δαμάσκηνο, μπαχαρικών και μανιταριών με την ίδια ένταση που διακρίνονται και στο στόμα. Γήινη κομψότητα, αρωματική πολυπλοκότητα με πιπεράτα στοιχεία, στιβαρές τανίνες καλά ενσωματωμένες, συνθέτουν το χαρακτήρα ενός ενδιαφέροντος οίνου. Συνδυάζεται με:  κόκκινα κρέατα, λιπαρές σάλτσες με μπαχαρικά, ώριμα τυριά.  

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία

Παραγωγός: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΕΧΡΗΣ 

Για την οικογένεια Κεχρή, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του ‘’ζην’’ και του ‘’ευ ζην’’ που τη χαρακτηρίζει. Με μακρόχρονη ιστορία, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την παραγωγή οίνων ποιότητας, έχει βάλει τη σφραγίδα της στην παραγωγή ποιοτικής ρετσίνας, ενός κρασιού με ονομασία κατά παράδοση που συνδέεται άρρηκτα με το ελληνικό στοιχείο. Με οδηγό πάντα την αγάπη για το καλό κρασί, η οικογένεια Κεχρή, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία της, τοποθετείται στο σύγχρονο σκηνικό της ελληνικής οινοποιίας με την παραγωγή κρασιών παγκόσμιας κλάσης, που ολοένα και αποσπούν βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το Ξινόμαυρο είναι το αποτύπωμα της οινικής κουλτούρας που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά οινοποιών. Οίνος ερυθρός, ξηρός από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που χαρακτηρίζει τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Τα σταφύλια προέρχονται από την περιοχή της Γουμένισσας και συλλέγονται όψιμα και προσεκτικά, με τα δομικά στοιχεία τους συμπυκνωμένα. Οινοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης, με μακρές εκχυλίσεις για περίπου 8-10 εβδομάδες και, ωριμάζει στωικά σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη μύτη φέρει αρώματα τομάτας – χαρακτηρίζουν την ποικιλία Ξινόμαυρο – αγριοκέρασου, και αποξηραμένων φρούτων, σύκο και δαμάσκηνο, με νύξεις καφέ και μπαχαρικών. Το στόμα χαρακτηρίζεται από δομή, ένταση, πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται με: λιπαρά κίτρινα τυριά, αλλαντικά ωρίμανσης και χωριάτικα λουκάνικα, ψητά κρέατα και κυνήγι.  

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟ

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Επανομή

Παραγωγός: ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

Το Κτήμα Γεροβασιλείου βρίσκεται 25 χλμ νοτιανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Επανομής. Ξεκινά την πορεία του το 1981 με την αναβίωση ενός οικογενειακού αμπελώνα έκτασης 25 στρεμμάτων στην περιοχή Παπαμόλα της Επανομής, από το δημιουργό του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας αριθμεί πλέον 720 στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Σε μια συνεχή πορεία αξιώσεων που η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, το Κτήμα Γεροβασιλείου επάξια αποτελεί πρότυπο για όλο τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα κατατάσσεται μεταξύ των 100 καλύτερων οινοποιείων του κόσμου. Το Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό, παράγεται από τις ποικιλίες SyrahMerlot και Λημνιό, ακολουθώντας τις διαδικασίες της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης, με παραμονή για περίπου ένα χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η μύτη χαρακτηρίζεται από σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, όπως δαμάσκηνο και κεράσι. Στο πληθωρικό του στόμα, οι ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας την εντύπωση δύναμης και ισορροπίας. Έχει μακρά επίγευση με επανάληψη των μπαχαρικών. Συνδυάζεται με: χοιρινό, μοσχάρι, κυνήγι με κόκκινες σάλτσες, ώριμα τυριά.

MAGNUS BACCATA

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Σιθωνία

Παραγωγός: ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας, με έκταση περί τα 4.500 στρέμματα, που απλώνεται αμφιθεατρικά στις παρυφές του όρους Μελίτων στη Σιθωνία της Χαλκιδικής και αποτελεί την αμπελουργική ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ‘’Πλαγιές Μελίτων’’. Ένα από τα ιστορικά κτήματα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική οινική βιομηχανία. Ξεκινώντας τη διαδρομή του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αποτέλεσε πεδίο έρευνας για την αναβίωση ελληνικών ποικιλιών και την καταλληλότητα καλλιέργειας ξένων ποικιλιών σε ελληνική γη. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς εξακολουθεί και μας χαρίζει κρασιά εφάμιλλα του ονόματός του και της μοναδικότητάς του. Το Magnus Baccata είναι ένα blend από τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet sauvignon και Syrah. Οίνος ερυθρός, ξηρός. Για την οινοποίησή του ακολουθείται η διαδικασία της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης με μακρές εκχυλίσεις και 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η ετικέτα πήρε το όνομά της από τη λατινική ονομασία του φυτού ίταμος που χαρακτηρίζει την αυτοφυή βλάστηση στα αμπελοτόπια από όπου προέρχονται τα σταφύλια.  Ένα κρασί στιβαρό, με πολύπλοκο αρωματικό προφίλ που χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, αρώματα γλυκών μπαχαρικών με νύξεις βοτανικότητας, γοητευτικό με ένταση, σώμα και δομή. Συνδυάζεται με: αλλαντικά και τυριά ωρίμανσης, ψητό κόκκινο κρέας και κυνήγι  με καρυκευμένες κόκκινες σάλτσες.  

ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΟΙΝΟΣ

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιον Όρος

Παραγωγός: ΜΕΤΟΧΙ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και καλύπτει ιστορία χιλίων και πλέον ετών στην παραγωγή οίνου και ελαίου. Πριν το 973 μΧ, κτίστηκαν ο Πύργος και ο Ναός από τον Άγιο Αθανάσιο των Αθωνίτη, ο οποίος και φύτευσε στη γύρω περιοχή αμπέλια και ελιές και κατασκεύασε ‘’βουγιοναριό’’ και ‘’λιτρουβιό’’ – οινοποιείο και ελαιοτριβείο- από όπου το μεγάλο μοναστήρι προμηθευόταν τα αγαθά του οίνου και του ελαίου.  Το 1990 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστύλωσης και αναβίωσης του Μυλοποτάμου και το 1992 με άδεια αναμπέλωσης του υπουργείου Γεωργίας στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, φυτεύονται τα πρώτα κλίματα αμπέλου, από τα οποία διαγράφεται πλέον η σύγχρονη οινική ιστορία του. Στο σήμερα, από έναν ιδιόκτητο αμπελώνα έκτασης 50 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, παράγονται οίνοι εξαιρετικής ποιότητας που ατενίζουν με σιγουριά ακόμη και τις αγορές του εξωτερικού. Ο Επιφανής Οίνος είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που επισφραγίζει η υπομονή και η επιμονή που μπορεί να επιδείξει ο άνθρωπος. Οίνος ερυθρός, ξηρός από την ποικιλία Λημνιό. Παράγεται με πολύ μεράκι σύμφωνα με τις νόρμες της παραδοσιακής αγιορείτικης οινοποιητικής τέχνης, με 24 μήνες παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η μύτη χαρακτηρίζεται από σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων δαμάσκηνου, γλυκόριζας, γλυκών μπαχαρικών και καπνού. Στο στόμα γενναιόδωρο και απολαυστικό, με άφθονο φρούτο,  πλούσιες και  μαλακές τανίνες, υψηλή αλκοόλη και οξύτητα. Συνδυάζεται με: κόκκινο μαγειρευτό κρέας, λιπαρά κίτρινα τυριά και καπνιστά αλλαντικά.  

ΜΑΥΡΟΥΔΙ

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θράκη

Παραγωγός:  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ

Το  Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε το 1999 στην περιοχή των Αβδήρων, στο Νομό Ξάνθης. Με όραμα και στόχο την αναβίωση ενός από την αρχαιότητα φημισμένου αμπελώνα, η οικογένεια Βουρβουκέλη φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ‘’αμπελόεσσα γη’’ των Αβδήρων. Ο αμπελώνας του Κτήματος είναι φυτεμένος στους εύφορους λόφους της περιοχής με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, έχει έκταση 100 στρέμματα και καλλιεργείται βιολογικά. Τα κρασιά του Κτήματος αποσπούν κάθε χρόνο βραβεία και διακρίσεις αποδεικνύοντας ότι η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή δε χαρακτήριζαν τη Θράκη μόνο στην αρχαιότητα, αλλά την ακολουθούν και στη σύγχρονη εποχή. Το Μαυρούδι, οίνος μονοποικιλιακός, ερυθρός, ξηρός, που το όνομά του συνδέεται με το έντονα σκούρο χρώμα των σταφυλιών από τα οποία παράγεται. Οινοποιείται σύμφωνα με τη διαδικασία της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης και ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Οίνος επιβλητικός, με δυνατή προσωπικότητα, δομή και χαρακτήρα. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα, και βοτάνων. Το στόμα έχει ένταση με πλούσιες και καλά ενσωματωμένες τανίνες, πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται με: αγριογούρουνο, πιπεράτες σάλτσες, κεμπάπ, αλλαντικά και τυριά ωρίμανσης.  
Extra tip: Για το φαγητό που θα συνοδέψει αρμονικά το κρασί σας, τολμήστε να αναζητήσετε τις κύριες πρώτες ύλες από την ίδια περιοχή παραγωγής του κρασιού. Θα εκπλαγείτε από την αρμονία του συνδυασμού των γεύσεων!
Αναζητήστε τις προτάσεις μας σε επιλεγμένες κάβες και ηλεκτρονικά καταστήματα και απολαύστε υπεύθυνα.

Στην υγειά σας!

της Ευφροσύνης Δρόσου

Γεωπόνος – Οινολόγος