Deligate

Με αφετηρία την απλή ερώτηση “τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;” η Μαριάννα Γερασίμου ξεκινάει την αναζήτηση γύρω από την παλατιανή γαστρονομική κουλτούρα με σκοπό να φωτίσει μια ανθρώπινη και συναρπαστική πλευρά της οθωμανικής ιστορίας, αλλά και κυρίως να συναντήσει τις ίδιες τις γεύσεις της πολυτελούς και σοφής παλιάς κουζίνας. Η Οθωμανική Μαγειρική μας ταξιδεύει στον 15ο αιώνα όταν γύρω από το παλάτι άρχισε να αναπτύσσεται μια εξαιρετικά πολύπλοκη γαστρονομική κουλτούρα που απολάμβαναν σουλτάνοι, στρατηγοί και όλων των τάξεων αυλικοί. Η κουλτούρα αυτή περνάει μέσα από πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανατολικές και δυτικές επιρροές, έτσι ώστε το 19ο αιώνα να έχει αλλάξει συστατικά και χαρακτήρα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει δείγματα από αυθεντικά μενού παρμένα από τα αρχεία καθώς και λίστες τροφοδοσίας από τα φορτία υλικών που χρησιμοποιούνταν στα καθημερινά γεύματα του παλατιού. Θα βρει επίσης λεπτομέρειες για τις διατροφικές συνήθειες και μαγειρικές μεθόδους των Οθωμανών, τους καλούς τρόπους στο τραπέζι τους καθώς και το λειτουργικό σχεδιασμό των μαγειρείων. Και φυσικά θα βρει τις ίδιες τις συνταγές, σωσμένες από το πέρασμα του χρόνου, προσαρμοσμένες και έτοιμες να εφαρμοστούν ξανά σήμερα. Όπως αναφέρεται στην αρχή του βιβλίου από την κα Στάθη, το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή «μαγειρική». Μέσα απ’ τις ευωδιές των μπαχαρικών Ανατολής και Δύσης που έρχονταν από τα πέρατα της Αυτοκρατορίας, μπορεί κανείς φτιάχνοντας τις συνταγές να ονειρευτεί την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Εκδόσεις: ΠΟΤΑΜΟΣ Συγγραφέας: Γερασίμου Mαριάννα Έτος: 2013 ISBN/ISSN: 978-960-6691-92-8