Deligate

Χαλβάς Φαρσάλων. Ένα από τα λίγα γλυκά που έχει καταφέρει να διχάσει τόσο πολύ το καταναλωτικό κοινό. Από τη μια μεριά έχει τους φανατικούς του θαυμαστές. Λάτρεις της βουτυράτης γεύσης του και του καραμελένιου αρώματος του. Και από την άλλη εκείνους τους ορκισμένους εχθρούς που όσο και αν προσπαθήσεις να τους πείσεις για τη νοστιμιά του δεν θα τα καταφέρεις.

Αν και είναι πολύ στενά δεμένος με την παράδοση μας δεν είναι αυθεντικό ελληνικό γλυκό. Ο χαλβάς έλκει την ονομασία του από το την αραβική λέξη hulw που σημαίνει γλυκό. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά γλυκά από τα Βαλκάνια και την Τουρκία μέχρι την Ινδία και το Ιράν έχουν αυτό το όνομα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και στην Ελλάδα έχουμε όχι μόνο τον Χαλβά Φαρσάλων αλλά και άλλα δύο είδη χαλβά, τον Μακεδονικό χαλβά ή σησαμένιο, που… όλοι μας τον τρώμε κάθε Καθαρή Δευτέρα και, τον σιμιγδαλένιο που όλοι μας κάποια στιγμή τον έχουμε φτιάξει στο σπίτι μας.

Σε αντίθεση με τον σιμιγδαλένιο, τον Χαλβά Φαρσάλων δύσκολα τον φτιάχνεις στο σπίτι. Έχει μια ιδιαιτερότητα. Μπορεί τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του να είναι λίγα και απλά αλλά το ψήσιμό του θέλει τέχνη. Για να καραμελώσει καλά. Και αυτή την τέχνη, την τέχνη του χαλβατζή δεν την κατέχουν πολλοί. Λίγοι και ονομαστοί ήταν κατά το παρελθόν, λίγοι είναι και σήμερα. Κορυφαίος μεταξύ αυτών κάποτε ήταν ο Νούρις που είχε το εργαστήρι του… στα Φάρσαλα. Και τα χνάρια του ακολούθησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα λίγοι αλλά άριστοι τεχνίτες από τα Φάρσαλα. Έτσι μόνο τυχαίο δεν είναι που ο σαπουνέ χαλβάς από κάποια στιγμή και μετά άρχισε να κυκλοφορεί και να γίνεται γνωστός σε όλη την Ελλάδα ως Χαλβάς Φαρσάλων.

Σύμφωνα με τους μάστορες του, το ψήσιμο του Χαλβά Φαρσάλων είναι σαν το ψήσιμο του κρέατος. Χρειάζεται να τον ψήσεις μέχρι εκεί που πρέπει. Αν τον κάψεις έχασες όλη του τη γεύση. Το ίδιο και αν τον αφήσεις άψητο. Και για να καταφέρεις το καλό ψήσιμο χρειάζεσαι καλό σκεύος. Το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μπακιρένιο.

Φυσικά για να νιώσεις και να απολαύσεις την υπέροχη του γεύση και το άρωμα του, χρειάζεσαι όχι μόνο δυνατά χέρα για ανακάτεμα αλλά και καλά υλικά. Καλά βούτυρα (κατά προτίμηση γίδινα) ή καλά λάδια (αν τον θέλουμε νηστίσιμο) και αφράτα ελληνικά αμύγδαλα.

Τον φημισμένο αυτό Χαλβά Φαρσάλων τιμήσατε αυτόν το μήνα με την επιλογή σας ως deli star. Είναι το πρώτο ελληνικό προϊόν που επιλέγετε το οποίο δεν έχει ακόμη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Αν και η κατοχύρωση της ΠΟΠ Χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια πάγια διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια των δημοτικών αρχών κάπου φαίνεται ότι σκοντάφτει η όλη προσπάθεια και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Ωστόσο σε πολύ καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η ετήσια γιορτή χαλβά η οποία μετά από 15 χρόνια τείνει πλέον να γίνει θεσμός για την περιοχή. Για αυτό αν τυχόν κινηθείτε γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκη μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση. Κάτι ήξεραν οι παλιοί ταξιδιώτες που σταματούσαν για να τον απολαύσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *