Deligate

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχουν αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου. Ως βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες. Τις δυνατότητες αυτές αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο φημισμένοι σεφ ανά τον κόσμο για να δώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις δημιουργίες τους.

Εκτός όμως από τη θρεπτική αξία τους οι ελιές και το ελαιόλαδο έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες ενώ παράλληλα το δένδρο της ελιάς αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Ζει και προσφέρει καρπούς για αιώνες, καλλιεργείται σε κάθε έδαφος, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά ελάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως: ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ελιάς. Η 26η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2019 με πρωτοβουλία της UNESCO να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day). Στόχος του ετήσιου αυτού εορτασμού είναι  να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Ως deligate με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς σας παρουσιάζουμε εν συντομία τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές

Διαβάστε το νέο E-Book εδώ.