Deligate

Ο ΕΟΣ Σάμου πάντρεψε με έναν μοναδικό τρόπο τρία είδη σταφυλιών για να μας προσφέρει ένα υπέροχο νέο κρασί. Τον Αυγουστιάτη που δίνει σπιρτάδα. Το Φωκιανό που δίνει το ρουμπινί χρώμα. Και φυσικά τι άλλο; Το διάσημο και αρωματικό Μοσχάτο που έχει κάνει τα κρασιά της Σάμου ξακουστά στα πέρατα του κόσμου.

Και το όνομα αυτού; Βαβέλ. Ένα υπέροχο ημίξηρο κρασί με σομόν απαλό χρώμα με νεανικές βιολετί  αποχρώσεις, μύτη σύνθετη  και γοητευτική, όπου πρωταγωνιστούν ευωδιές αγριοκέρασων και λεμονανθών!

Στο στόμα είναι πλούσιο μα ισορροπημένο, δροσερό, με νότες πρώιμων καλοκαιρινών φρούτων και πράσινου λεμονιού. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος, επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση λάιμ που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου.

samos ΒΑΒΕΛΣυνδυάζεται υπέροχα με τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) αλλά και τα οστρακόδερμα, μαγειρεμένα με ζυμαρικά ή σε σαγανάκι.

Σερβίρεται ιδανικά στους 10-12ο C.

 

Top οινογαστρονομικός συνδυασμός: Το ημίξηρο, ροζέ ΒΑΒΕΛ του ΕΟΣ Σάμου ταιριάζει εκπληκτικά με σούπα bouillabaisse, από ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν.

Το ροζέ Βαβέλ συνταιριάζει με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, sushi, carpaccio, με ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες. Επίσης, με φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου με σπανάκι πλακί.

Μπορεί εύκολα να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια και δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες.

Συνοδεύει παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά ντόπια τυριά και κατά προτίμηση, το κατσικίσιο), springrolls, όλες τις τάρτες φρούτων και  φρουτοσαλάτες που να περιέχουν οπωσδήποτε φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.