Deligate

Χανιά, τόπος όχι μόνο ευλογημένος αλλά και λατρεμένος. Προικισμένος με εκπληκτικά αξιοθέατα, υπέροχες παραλίες και ακόμη πιο υπέροχους ανθρώπους. Το γνωρίζουμε μέσα από τα αυθεντικά του προϊόντα που έχουν καταφέρει να αναγνωριστούν από την Ε.Ε Πρώτη στάση στο μικρό αυτό οδοιπορικό είναι το αποκαλούμενο «πρώτο τυρί». Γνωστό και ως Πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ που μοιάζει με λευκό πυκνό γιαούρτι… ωστόσο, μυρίζει σαν ολόφρεσκο γάλα! Όπως και η Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ μπορεί να μην έχει σχήμα έχει όμως, υπέροχη γεύση και … άρωμα Κρήτης! Τα δύο αυτά τυριά μαζί με τη Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ ξέρουν μόνο να ενθουσιάζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Γευτείτε τα όπου και να τα συναντήσετε.  Σας συστήνουμε να δοκιμάσετε τη Γραβιέρα Κρήτης μαζί με πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ Το πιο σημαντικό όμως δώρο της Κρήτης στη μεσογειακή διατροφή δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο. Στα Χανιά παράγονται τέσσερα ονομαστά ελαιόλαδα. Το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όλα τους όμως εξαιρετικά παρθένα. Το ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά με τη χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση που το ξεχωρίζει και το ζωηρό πρασινοκίτρινο χρώμα του. Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Αποκορώνα Χανίων από την καταπράσινη γη του Αποκορώνα, με δυνατά αρώματα και ευχάριστη, φρουτώδη γεύση. Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων με ζωηρό πρασινοκίτρινο χρώμα, και φρουτώδη – ελαφρώς πικρή – γεύση και, το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης με ελαφρώς πικάντικη αίσθηση και χρώμα άλλοτε σκούρο πράσινο και άλλοτε πιο ανοιχτό! Επόμενος σταθμός το Μάλεμε. Γνωστό από τη μάχη της Κρήτης το το 1941, αλλά ακόμη πιο γνωστό για τα υπέροχα ΠΟΠ Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων. Ζουμερά, γλυκά, αρωματικά και πλούσια σε βιταμίνη C. Είτε φθινοπωρινά, είτε ανοιξιάτικα είναι το ίδιο νόστιμα και ευωδιαστά. Αξίζει να τα δοκιμάσετε ακόμη και ως γλυκό του κουταλιού.
Και μετά το μπάνιο;
Μετά από το μπάνιο σας στο Μπάλο ή στα Φαλάσαρνα, δύο από τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης, μπορείτε να απολαύσετε ένα κρητικό γεύμα συνοδεύοντάς το με κάποιο από τα λευκά, ροζέ ή κόκκινα κρασιά ΠΓΕ Κίσσαμος ή ΠΓΕ Χανιά. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σταφύλια αρκετών ποικιλιών όπως Αθήρι, Θραψαθήρι, Βηλάνα, Ugni blanc, Cabernet sauvignon, Carignan, Grenache rouge και Syrah ωστόσο η ποικιλία που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αμπελώνων είναι η ντόπια ερυθρή ποικιλία που ακούει στο όνομα Ρωμέϊκο. Φυσικά το σήμα κατατεθέν της κρητικής κουλτούρας, είναι η φημισμένη Τσικουδιά Κρήτης. Με αυτήν ξεκινούν τα γλέντια, με αυτήν υποδεχόμαστε και αποχαιρετούμε τους επισκέπτες μας τονίζοντας τους κάθε φορά ότι “η πρώτη φέρνει όρεξη, η δεύτερη υγεία, η τρίτη φέρνει τη χαρά, η τέταρτη την ευτυχία”.