Deligate

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Το κρύο τσουχτερό, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ακόμα καλά κρατούν και, το μυαλό ατίθασο σκέφτεται το επόμενο ταξίδι. Θα μου πείτε ποιο ταξίδι με την κοινωνικοοικονομική ρευστότητα και την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Ο προγραμματισμός ενός καλοκαιρινού προορισμού είναι απλά όνειρο καλοκαιρινής νυκτός. Η απάντηση είναι τολμήστε το θα σας φτιάξει την διάθεση! Εμείς θα σας προτείνουμε έναν προορισμό γλυκό και «μυρωδάτο». Θα σας μαγέψει με την πλούσια ιστορία του, αλλά και κυρίως για τα ξεχωριστά παραδοσιακά του προϊόντα. Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ και κρατήστε σημειώσεις για το γαστρονομικό σας ταξίδι στην ….. Χίο! Η Χίος είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη  ομορφιά που για το όνομα της έχουν πλεχτεί πολλοί μύθοι. Εύκολα προσεγγίσιμη από θάλασσα και αέρα, έχει κατακτήσει τις προτιμήσεις ξένων τουριστών  και τουριστικών πρακτόρων. Νότια του νησιού απλώνεται η εναλλακτική Ικαρία, βόρεια η αρμονική Μυτιλήνη και ανατολικά αγναντεύεις τα παράλια της Μικράς Ασίας. Τακτοποιήστε τις βαλίτσες σας και ξεκινάμε το οδοιπορικό μας.
1η στάση : Οικισμός Κάμπου
Μόλις λίγα λεπτά από την χώρα του νησιού, απλώνεται η εύφορη πεδιάδα του Κάμπου. Ένας κάμπος γεμάτος με περιβόλια από εσπεριδοειδή και αρχοντικά μοναδικής ομορφιάς. Και κάπου εκεί ανάμεσα ξεπηδά και το πιο αρωματικό φρούτο στον κόσμο, το Μανταρίνι Χίου.  Ο μεγάλος του καρπός, η τρυφερή του σάρκα , η γλυκιά  του γεύση και η υψηλή περιεκτικότητα του σε χυμό το ανέδειξαν σε διαλεχτό προϊόν με αποτέλεσμα το 2012 να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΓΕ. Καλλιεργείται εντός του νησιού και πιο συστηματικά στην περιοχή του Κάμπου, αλλά και στα νησιά Οινούσσες και Ψαρά. Για το πως έφτασε το περίφημο αυτό φρούτο στη Χίο δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες παρά μόνο θεωρίες και κάποιες προφορικές μαρτυρίες. Η επικρατέστερη φαίνεται να είναι η εισαγωγή του από Γενοβέζους κατακτητές (1348-1566), οι οποίοι αξιοποίησαν  την έκταση του Κάμπου για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Τα περιβόλια με τις μανταρινιές δεν θα τα βρείτε διάσπαρτα στην περιοχή, αλλά ούτε και «εκτεθειμένα» στα μάτια των πολλών. Βρίσκονται πίσω από ψηλούς πέτρινους τοίχους προστατευμένα από τους ισχυρούς ανέμους, την σκόνη και την κλοπή, συνυπάρχοντας αρμονικά με τα παλιά αρχοντικά των κατόχων τους.  Ήλιος, δροσερά καλοκαίρια, ήπιοι χειμώνες, επαρκείς βροχοπτώσεις και γόνιμο έδαφος συνθέτουν το καλλιεργητικό προφίλ του προϊόντος αυτού. Αναζητείστε το μοναδικό μανταρίνι της Χίου στο κοντινό σας μανάβικο από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτη. Θα είναι εκεί για να ευωδιάζει ολόκληρη την γειτονιά. Το ξεφλουδίζεις εύκολα έχοντας ένα θρεπτικό σνακ για το δρόμο ή το γραφείο. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ από μανταρίνι στέκονται με χάρη στα ράφια καταστημάτων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Οι μύστες της ζαχαροπλαστικής και της αρωματοποιίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των πελατών τους με τα αιθέρια έλαια του. Πριν πάρετε το δρόμο για την επόμενη γευστική διαδρομή επισκεφθείτε το Μουσείο Εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Χίου και γνωρίστε από κοντά τον ιστορικό και φυσικό κύκλο της ζωής των εσπεριδοειδών της Χίου.
2η στάση : Μαστιχοχώρια
Ένας τόπος ευλογημένος, ένα μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν… η Μαστίχα Χίου! Η ταύτιση του νησιού με το προϊόν αυτό είναι μακρόχρονη, ιστορική, απόλυτα βαθιά και στοργική. Τα 24 μικρά παραδοσιακά χωριουδάκια στα νότια του νησιού αποτελούν τα γνωστά μας Μαστιχοχώρια, περιοχή η οποία παράγει από την αρχαιότητα το πολύτιμο αυτό κρυστάλλινο προϊόν. Δε θα σας μιλήσω για την απαράμιλλη ομορφιά αυτών των μεσαιωνικών χωριών με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά για τον θρύλο που τα περιβάλλει, την μαστίχα. Το Μαστιχόδεντρο ή σχίνος φύεται και ευδοκιμεί σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων. Η καλλιέργεια του σχετικά εύκολη, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδες. Από αυτό το ιερό για τους κατοίκους δέντρο εκκρίνεται μια φυσική και έντονα αρωματική ρητίνη, ένα μικρό ημιδιαυγές δάκρυ, η μαστίχα. Η συλλογή της είναι μια εργασία επίπονη με ξεχωριστή ιεροτελεστία, η οποία ξεκινά αρχές καλοκαιριού και λήγει στα μέσα φθινοπώρου. Περί τα τέλη του Ιουνίου οι μαστιχοπαραγωγοί καθαρίζουν και ξύνουν το χώρο γύρω από το δέντρο. Στη συνέχεια απλώνουν μια στρώση ασπροχώματος, πάνω στην οποία θα πέσει η μαστίχα και θα στερεοποιηθεί. Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου, το δέντρο είναι έτοιμο να δεχθεί το πρώτο του «κέντημα». Ακολουθεί και δεύτερο αρχές Σεπτέμβρη. Μετά τη δημιουργία μικρών κάθετων επιφανειακών τομών στον κορμό του δέντρου και στα μεγάλα του κλαδιά, η μαστίχα ξεκινά να «κλαίει» με ρυθμό αργό αλλά σταθερό . Πέφτει σαν δάκρυ πάνω στο ασπρόχωμα, όπου αφήνεται να στερεοποιηθεί για 10 -20 μέρες. Έπειτα συλλέγεται και  καθαρίζεται σχολαστικά από τις γυναίκες μέσα σε ένα κλίμα γιορτής. Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη της γίνονται ήδη από τον  5ο αιώνα π.Χ. Οι  πρώτες πληροφορίες μιλούν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.  Σήμερα αιώνες μετά αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά στον κόσμο προϊόντα με αρκετούς τίτλους στο ενεργητικό του, καθώς το 1997 αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ προϊόν και το 2015 ως «Παραδοσιακό Φάρμακο Φυτικής Προέλευσης» από Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στα παραπάνω προσθέστε και την εγγραφή της καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας  της UNESCO. Μετά από κατάλληλη επεξεργασία η μαστίχα χαρίζει γενναιόδωρα μια σειρά προϊόντων χαρακτηρισμένα και αυτά ως ΠΟΠ προϊόντα.
  • Τσίχλα Χίου, η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου. Με χαρακτηριστικό άρωμα μαστίχας. Συνδυασμένη με άλλες γεύσεις (δυόσμο, λεμόνι, τριαντάφυλλο, κανέλα) κρατά την φρεσκάδα της αναπνοής σας για αρκετή ώρα
  • Μαστιχέλαιο Χίου, το φυσικό μπότοξ για την σύσφιξη του δέρματος. Μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε σε φαγητά και γλυκά, δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα
  • Μοσχολίβανο Χίου, από φυσική μαστίχα προσφέρεται κυρίως για χρήση ώς θυμίαμα
  • Κολοφώνιο Χίου, η μαστίχα χωρίς το αιθέριο έλαιο της. Χρησιμοποιείται κυρίως στην χειρουργική για την παρασκευή χειρουργικών νημάτων
Όσον αφορά στις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της ο κατάλογος μακρύς και οι χρήσεις της στους τομείς της ιατρικής, της κοσμετολογίας και της βιομηχανίας ποτών και τροφίμων τόσες πολλές, που μπορώ να γεμίσω σελίδες. Δε θα δυσκολευτείτε να την βρείτε. Είναι τόσο κοσμοπολίτικη που θα την εντοπίσετε και στα πιο απόμακρα μέρη. Αποκλειστικά για χάρη της από το 2002 έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα σημεία πώλησης, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βάλτε λοιπόν ένα λικέρ μανταρίνι με μαστίχα και  αφεθείτε σε εικόνες, αρώματα και γεύσεις!