Deligate

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο μαγειρικής το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου με τίτλο CheeseCult.  Στην ουσία είναι μια διασυνοριακή και διαπολιτισμική πρωτοβουλία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, δημιουργώντας έτσι μια εικονική διαδρομή τυριού. Περιλαμβάνει 58 συνταγές από τη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Αλβανίας. Κάθε συνταγή είναι πρωτότυπη και αντικατοπτρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της περιοχής της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας στην Ελλάδα και του Αργυροκάστρου, της Πρεμετής και του Τεπελένι στην Αλβανία.

Είναι γνωστό ότι τα παραδοσιακά φαγητά θεωρούνται όλο και περισσότερο ως πολιτιστική ταυτότητα. Και η δοκιμή συνταγών της εθνικής κουζίνας είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να ανακαλύψετε τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Έτσι στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται μοναδικές συνταγές φτιαγμένες με τοπικό τυρί τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά της Αλβανίας.

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της οργάνωσης Αrgjiro με το Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο “EQREM ÇABEJ” του Αργυροκάστρου και τον ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Δείτε το βιβλίο εδώ