Deligate

Η περιοχή της Σητείας, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης έχει πάντα κάτι καλό να μας προσφέρει. Νόστιμα κηπευτικά , πολυποικιλιακά λευκά και ερυθρά κρασιά, τυριά όπως η Γραβιέρα και το Ξύγαλο Σητείας. Όμως το πιο εμβληματικό από τα προϊόντα της σητειακής γης είναι το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης. Ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα ελαιόλαδα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης. Και δεν θα μπορούσε ήταν διαφορετικά αφού στην περιοχή καλλιεργούνται περισσότερα από 3 εκατομμύρια  ελαιόδενδρα.

Το έδαφος, η φύση, το κλίμα της Σητείας αλλά και οι άνθρωποί της δίνουν την ευκαιρία στην «κορωνέϊκη» ελιά να ξεδιπλώσει όλα της τα χαρίσματα και να μας χαρίσει ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με πολύ χαρακτηριστική και έντονη γεύση, χρώμα  πρασινοκίτρινο και άρωμα γεμάτο μυρωδιές από την ανατολική Κρήτη. Ειδικότερα:

  • η Κορωνέικη είναι η ιδανική ποικιλία για την περιοχή της Σητείας επειδή είναι κατάλληλη για ξηροθερμικά κλίματα, αλλά ευαίσθητη στο ψύχος.
  • Τα ασβεστολιθικής προέλευσης εδάφη, αλλά και η υψηλή ηλιοφάνεια, συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης των αρωματικών συστατικών στον ελαιόκαρπο δικαιολογώντας εν μέρει το φρουτώδες του προϊόντος.
  • Το ημιορεινό ανάγλυφο της περιοχής επιδρά θετικά στην ποιότητα, καθώς το λάδι που παράγεται σε λοφώδεις περιοχές θεωρείται καλύτερη ποιότητας σύμφωνα με την World Olive Encyclopedia
  • Η συγκομιδή του καρπού, που λόγω του μικρού κλήρου και της εμπειρίας των παραγωγών γίνεται στο σωστό χρόνο ωρίμανσης, δηλαδή κατά την αλλαγή του χρώματος του φλοιού του καρπού από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η μέγιστη περιεκτικότητα σε αρωματικά συστατικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο
  • Η μάλαξη του καρπού σε θερμοκρασίες μικρότερες των 27oC, αλλά και η αποθήκευση του ελαιόλαδου σε κατάλληλες δεξαμενές, επιτρέπουν τη διατήρηση των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του καρπού στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
  • Ο συντελεστής απόσβεσης Κ232 είναι μειωμένος λόγω της σωστής πρακτικής που εφαρμόζεται στην μεταποίηση του ελαιοκάρπου και του σύντομου χρόνου που μεσολαβεί από τη συγκομιδή έως την ελαιοποίηση του. Τα πολλά ελαιουργεία που υπάρχουν σε κάθε οικισμό της περιοχής της Σητείας με τη δυναμικότητα που διαθέτουν, ανταποκρίνονται στον εισερχόμενο όγκο ελαιοκάρπου ταχύτατα και αποτελεσματικά.

 Τι μας δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ότι το ελαιόλαδο Σητείας δεν θα ήταν το ίδιο, αν δεν είχε την φροντίδα των παραγωγών και την πίστη τους στην παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς! Το ελαιόλαδο Σητείας όχι μόνο εξάγεται σε πολλές χώρες αλλά έχει αποσπάσει και έναν μεγάλο αριθμό βραβείων σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής του ποιότητας και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών.

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου κατάφερε να χαρακτηριστεί επίσημα ως προϊόν ΠΟΠ από την Ε.Ε για πρώτη φορά το 1993.  Η γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας αποτελεί ένα ισχυρό εμπορικό πλεονέκτημα. Για να ελέγχεται όσο γίνεται περισσότερο η ποιότητα και η αυθεντικότητα του ελαιολάδου,  έχουν γίνει όλες οι ενέργειες  για την προστασία και κατοχύρωση της Γεωγραφικής Ένδειξης «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης» στην Κίνα, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την Ινδία.

Λόγω ακριβώς της εξαιρετικής του ποιότητας είναι ίσως το μοναδικό ελαιόλαδο, για το οποίο έχουν ζητηθεί πολλές άδειες εμφιάλωσης. Προς το παρόν στις προδιαγραφές δεν υπάρχει περιορισμός για την τυποποίηση και εμφιάλωση εντός της οριοθετημένης περιοχής. Ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει πολλαπλές προεκτάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *