Deligate

Σε έναν τόπο όπως ο Μυλοπόταμος της Κρήτης, με σημαντική αγροτική παραγωγή ήταν και παραμένει δεδομένη η ανάγκη για την λειτουργία ενός δραστήριου Συνεταιρισμού. Το ρόλο αυτό καλύπτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου από το 1977 (παλιότερα ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών). Με την πολύπλευρη δραστηριότητα του  και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, ο ΑΣ Μυλοποτάμου δεν υποστηρίζει μόνο τους παραγωγούς αλλά αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την οικονομία της περιοχής του  Μυλοποτάμου.

Σε όλη την ιστορική του διαδρομή κυρίαρχη επιδίωξη του ΑΣ Μυλοποτάμου ήταν και παραμένει η εξασφάλιση σημαντικής υπεραξίας για τους παραγωγούς του. Για το λόγο αυτό μεριμνά συνεχώς για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών του εγκαταστάσεων και για τη διεύρυνση των υπηρεσιών που τους προσφέρει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΑΣ Μυλοποτάμου το τρίπτυχο της επιτυχίας, δεν είναι άλλο από αγνές πρώτες ύλες που συγκεντρώνουμε από επιλεγμένους παραγωγούς, χρήση παραδοσιακών πρακτικών και συνταγών και διαρκής βελτίωση των διαδικασιών και των εγκαταστάσεων λειτουργίας μας. Έχοντας ως οδηγό τις αρχές αυτές έχουμε καταφέρει να διαθέτουμε στην ελληνική αγορά εξαιρετικά προϊόντα

Τα τυριά του Μυλοποτάμου 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ο ΑΣ Μυλοποτάμου πραγματοποιεί μια σημαντική επένδυση και θέτει σε λειτουργία για πρώτη φορά μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Το 1992 προχώρησε σε ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας και έκτοτε συνεχίζεται η λειτουργία του τυροκομείου πληρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές παραγωγής. Όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία της μονάδας έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να δώσει αξία στο γάλα που παράγουν με κόπο και μεράκι οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου. 

Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ. Ένα επώνυμο τυρί με λευκοκίτρινο χρώμα και μικρές διάσπαρτες τρύπες που εντυπωσιάζει με το άρωμα και τη γεύση του. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 500 τόνους και, για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα που προέρχεται από τα αιγοπρόβατα της περιοχής του Μυλοποτάμου. Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και αντιβιοτικά ωριμάζει για 3 τουλάχιστον μήνες και αποκτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν περιζήτητο.

Γραβιεράκι. Παραδοσιακό τυρί με ελαστική υφή και υπέροχη γεύση. Το αγνό γάλα από αιγοπρόβατα της περιοχής, ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του και η τρίμηνη τουλάχιστον ωρίμανσή του αποτελούν το τρίπτυχο που το καθιστούν τόσο νόστιμο. Κυκλοφορεί σε μικρά κεφαλάκια μεγέθους 2 ή 3 κιλών.

Κεφαλοτύρι Σκληρό αλμυρό κίτρινο τυρί με συμπαγή μάζα. Παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Η υπέροχη γεύση του οφείλεται στη ξεχωριστή βλάστηση με την οποία εκτρέφονται τα αιγοπρόβατα της περιοχής του Μυλοποτάμου. Ωριμάζει για 3 μήνες και στη συνέχεια διατίθεται στο εμπόριο σε κεφαλάκια μεγέθους 2-3 κιλών.

Ανθότυρος. Λευκό ημίξηρο τυρί με υφάλμυρη βουτυρώδη γεύση. Παρασκευάζεται από τυρόγαλα (που προκύπτει κατά την παραγωγή άλλων τυριών) το οποίο αναμειγνύεται με ντόπιο γάλα. Μετά την αρχική του επεξεργασία ξηραίνεται και ωριμάζει σε ειδικές συνθήκες  για μερικές εβδομάδες. Θα το βρείτε σε συσκευασίες vacuum.

Μυζήθρα. Ένα παραδοσιακό μαλακό φρέσκο τυρί  που συνδυάζεται ευχάριστα με πολλά φαγητά. Έχει ευχάριστη, υπόγλυκη και ελαφρώς υφάλμυρη γεύση και πλούσιο άρωμα αγνού γάλακτος που προέρχεται από την περιοχή του Μυλοποτάμου.

Ξυνομυζήθρα ΠΟΠ. Ένα ακόμη επώνυμο τυρί. Μαλακό αλοιφώδες τυρί χωρίς συγκεκριμένο σχήμα. Παράγεται από αγνό αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από ζώα που βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Μυλοποτάμου. Παράγεται σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές που επιτρέπουν την κυκλοφορία του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Συνδυάζεται υπέροχα με τον κρητικό ντάκο. Κυκλοφορεί σε διάφορες συσκευασίες

Το ελαιόλαδο ΑΤΑΛΗ 

Ο Μυλοπόταμος εκτός από κτηνοτροφική είναι και ελαιοπαραγωγική περιοχή. Ο ΑΣ Μυλοποτάμου, θέλοντας να εξασφαλίσει την ποιότητα του ελαιολάδου και ειδικότερα την ποιότητα του ελαιολάδου “ΠΟΠ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ” δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της ένα σύγχρονο χώρο συγκέντρωσης, φύλαξης και εμπορίας.

Το ελαιόλαδο που παράγει ο ΑΣ Μυλοποτάμου θα το βρείτε στην αγορά με το brand name ΑΤΑΛΗ. Είναι ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος) το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από καλλιέργειες της περιοχής του Βόρειου Μυλοποτάμου και παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους. Σε όλα τα στάδια από την καλλιέργεια μέχρι και τη συσκευασία λαμβάνονται σημαντικά μέτρα όχι μόνο για τη διασφάλιση της ποιότητας του αλλά και για την αειφορική του παραγωγή.

Το ελαιόλαδο ΑΤΑΛΗ έχει γλυκιά γεύση, ελκυστικό χρυσαφί χρώμα και φρουτώδη γεύση. Τα χαρακτηριστικά αυτά το κατατάσσουν ψηλά μεταξύ των προτιμήσεων των καταναλωτών και αποδίδονται στο ευνοϊκό κλίμα της περιοχής, στα χαρακτηριστικά του εδάφους, στις πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής και  στους προσεκτικούς χειρισμούς κατά την έκθλιψη και εμφιάλωση.