Deligate

Στην Ελληνική μυθολογία, η Κλειώ ήταν η μούσα  της ιστορίας, αλλά και των ιστοριών. Είχε την ευθύνη να διαφυλάττει τη μνήμη κι όλη τη γνώση που προερχόταν από τις ανακαλύψεις και τις έρευνες του παρελθόντος. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα κλείω, που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα δύο νέοι άνθρωποι αποφάσισαν πριν λίγα χρόνια να δώσουν το όνομα, «Κλειώ» στο ελαιόλαδο που παράγουν. Στόχος τους να αφηγηθούν στον κόσμο ότι κάπου έξω από την Πάτρα, στο Βασιλικό Αχαΐας κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει.

Το ελαιόλαδο Κλειώ το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ πριν από μερικούς μήνες. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η γεύση του και το άρωμα του παρέμεναν στη μνήμη μας μέχρι και πρόσφατα. Την απάντηση μας την έδωσε η κα Ζέρδιλα, υπεύθυνη του ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ που μας υποδέχθηκε στο γραφείο της. Προφανώς και έμεινε στη μνήμη σας, μας είπε με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο. Αυτός είναι ο ρόλος της μούσας με το όνομα Κλειώ. Να διαφυλάττει στη μνήμη σας αυτά που ανακαλύπτετε κατά τις αναζητήσεις σας. Και συνέχισε: Ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα της μούσας «Κλειούς», τα προϊόντα μας με το όνομα «Κλειώ» μεταφέρουν την ελληνική παράδοση παραγωγής αγροτικών τροφίμων από γενιά σε γενιά, διατηρούν ακέραιες τις αρχικές συνταγές και τεχνικές παρασκευής, αλλά ταυτόχρονα δίνουν την εγγύηση και την πιστότητα στην ποιότητα ως το διηνεκές. Δίνουν την υπόσχεση ότι οι αρχικές προδιαγραφές και η αρχική ποιότητα θα διατηρηθεί στο μέλλον και εφ’όρου ζωής. Λαμπρύνουν και δοξάζουν την ελληνική παράδοση, εγκωμιάζουν την αγνότητα και αυθεντικότητα και επαινούν και διαδίδουν τις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής.

Και όλα αυτά τα στοιχεία δεν θα μπορούσαμε να τα βρούμε πουθενά αλλού παρά μόνο στην ποικιλία Κουτσουρελιά ή Πατρινή όπως την αποκαλούν οι άνθρωποι της περιοχής, μας είπε η κα Ζέρδιλα.  Πρόκειται για μια ποικιλία  που καλλιεργείται κυρίως στην ΒΔ Πελοπόννησο. Λόγω των γενετικών χαρακτηριστικών της αλλά και του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής η Κουτσουρελιά παράγει ένα ελαιόλαδο φρουτώδες, με ντελικάτη πιπεράτη επίγευση, έντονου πράσινου χρώματος, χαμηλής οξύτητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Η συγκομιδή ξεκινά περί τα τέλη Οκτώβρη έως μέσα Νοέμβρη για να μας δώσει το αγουρέλαιο Κλειώ. Ένα ελαιόλαδο που θα το χαρακτηρίζαμε περισσότερο ως έναν φρεσκοστυμμένο χυμό από πράσινους άγουρους καρπούς ελιάς, αρωματικό και γευστικό. Προτείνεται να καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες φρέσκων λαχανικών, ζυμαρικών, οσπρίων και άλλων συνδυασμών, ώστε να γίνουν αντιληπτά τα έντονα γευστικό – οσφρητικά χαρακτηριστικά του.Με τέτοια χαρακτηριστικά μόνο τυχαία δεν ήταν η βράβευσή του με το Bronze Medal κατά την παρθενική του συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό London Olive Oil Competition

Εκτός όμως από το αγουρέλαιο, που είναι η πλέον πρόσφατη προσθήκη στη γκάμα των προϊόντων του ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, στην αγορά κυκλοφορεί και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κλειώ ποικιλίας Κουτσουρελιάς normal harvest, που είναι ένα ελαιόλαδο φρέσκο, αρωματικό με δυνατή μεστή προσωπικότητα και γεύση. Το φρουτώδες άρωμά του και η γαργαλιστικά πικρίζουσα επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο, μαρτυρά την φρεσκότητά του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο που μπορεί με ζωντανεύσει γευστικά όλα τα dressings, να δώσει έντονο χρώμα στις σαλάτες, να αρωματίσει φυσικά το ψάρι αλλά και να απογειώσει γαστρονομικά ακόμα και τις γλυκές σας δημιουργίες. Θα το συναντήσετε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Πάτρα, Αθήνα – Γλυφάδα, Βούλα,  το Ναύπλιο, την Μήλο,  Τήνο, Αντίπαρο, και πρόσφατα στην Ελβετία και το Βέλγιο.