Η φάβα είναι ένας διατροφικός θησαυρός, άμεσα συνδεδεμένος με τη μεσογειακή δίαιτα, που καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών οι πλέον διάσημες και αναγνωρισμένες από την ΕΕ είναι η Φάβα Σαντορίνης και η Φάβα Φενεού.
Για την παραδοσιακή φάβα θα χρειαστούμε, για 4 μερίδες:
500 γρ. φάβα
100ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
1 καρότο
Αλάτι, πιπέρι και,
Σε αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το καρότο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη φάβα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε βραστό νερό σε ποσότητα τουλάχιστον διπλάσια της φάβας. Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή την κατσαρόλα. Όταν έχει μαλακώσει η φάβα τη βγάζουμε από το μάτι και την περνάμε από το μούλτι για να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη
Σερβίρουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι.