Deligate

Η εταιρεία «Η ΑΙΓΙΝΑ® – Ξηροί Καρποί» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1952, όταν ο Γιάννης Τζίτζης αποφάσισε να επεξεργάζεται και να τυποποιεί ο ίδιος το φιστίκι που παρήγαγε στα κτήματά του. Για το λόγο αυτό ιδρύει την εταιρεία «Η ΑΙΓΙΝΑ ® – Ξηροί Καρποί», όπου σαν αντικείμενο δραστηριότητάς της είναι η παραγωγή, επεξεργασία (καθάρισμα, διαλογή), ψήσιμο και τυποποίηση του μοναδικού για την Αίγινα προϊόντος.

Η εταιρεία ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που είχε άδεια λειτουργίας, επεξεργασίας και συσκευασίας για το «Φιστίκι Αιγίνης» και το αμύγδαλο. Ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την τυποποίηση του φιστικιού της Αίγινας, δίνοντας έτσι υπεραξία στο τοπικό προϊόν.

Το 1989, ο γιός του Γιάννη Τζίτζη, Νίκος, ανέλαβε την εταιρεία και προχώρησε στον πλήρη εκσυγχρονισμό της, με καινούρια μηχανήματα, σύγχρονο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και συστηματικό έλεγχο της επεξεργασίας. Λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας του, οι σχέσεις με όλους τους παραγωγούς της Αίγινας έγιναν ακόμα πιο στενές και συστηματικές: υπάρχει διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών, επιστημονικών αναλύσεων και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η καλλιέργεια βασίζεται πλέον στην γνώση και την τεχνική κατάρτιση, όχι μόνο στην εμπειρία, και η άριστη ποιότητα και το μοναδικό προϊόν συνεχίζουν να είναι οι οδηγοί των προσπαθειών του. Επιστέγασμα όλων αυτών και της ποιότητας του ξηρού καρπού «Φιστίκι Αιγίνης ΠΟΠ» – Νίκος Τζίτζης, ήταν η κατοχύρωσή του σαν Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως από τον Ελληνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Αγροτικών Προϊόντων – AGROCERΤ.

Τα τελευταία χρόνια, την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει η τρίτη γενιά- οι κόρες του Νίκου Τζίτζη, ακολουθώντας τα βήματα του παππού και του πατέρα τους. Εμπορικά Σήματα: «Η ΑΙΓΙΝΑ® – Ξηροί Καρποί», «The Greek Nut Company».