Deligate

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χουδετσίου παράγει για περισσότερο από 20 χρόνια το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Το ιδιαίτερο κλίμα, τα γόνιμα εδάφη και η έντονη ηλιοφάνεια χαρίζουν στο ελαιόλαδο βαθύ πράσινο χρώμα, πλούσιο άρωμα (από πράσινα μήλα, φρεσκοκομμένο χόρτο, και νότες από αγκινάρα και φύλλα ελιάς) και ήπια, γλυκιά γεύση.

Στις λοφώδεις πλαγιές των Πεζών εκτείνονται οι ελαιώνες των παραγωγών ποικιλίας Κορωνέϊκη, από την οποία παράγεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.  Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού με οδηγό την υψηλή ποιότητα αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον εφαρμόζουν τις πλέον καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές στα ελαιόδεντρα τους, ενώ παράλληλα ακολουθούν πιστά και τις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί για την παραγωγή του ελαιολάδου ΠΟΠ ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.

Στους παραδοσιακούς ελαιώνες των παραγωγών τα ελαιόδεντρα φυτεύονται σε αποστάσεις 7-10 μέτρα και σε ελαιώνες αποκλειστικά ξερικούς. Το κλάδεμα γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και όταν απαιτείται εφαρμόζεται μικρή ποσότητα λίπανσης με αζωτούχα ή σύνθετα λιπάσματα. Κατά το στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης του ελαιοκάρπου ξεκινά η συγκομιδή του, που χρονικά εκτείνεται από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Συλλέγεται με χειροκίνητα ραβδιστικά μηχανήματα και στη συνέχεια συγκεντρώνεται σε αεριζόμενους σάκους (λινάτσες). Αυθημερόν μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, όπου υφίστανται επεξεργασία μέσα σε 48 ώρες από τη συγκομιδή του. Για την εξαγωγή του ελαιολάδου εφαρμόζεται η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης,  διαδικασία κατά την οποία η θερμοκρασία μέσα στα μηχανήματα παραγωγής δεν υπερβαίνει τους 27 οC. Το ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ αποθηκεύεται σε ειδικές ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές μέχρι την προώθηση του στην αγορά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χουδετσίου μεριμνά  για τη συνεχή γεωτεχνική υποστήριξη των παραγωγών και την ενίσχυση του τεχνογνωσιακού τους επιπέδου σε νέες καλλιεργητικές τεχνικές. Επιπλέον με συστηματικές βελτιώσεις στις παραγωγικές του εγκαταστάσεις διασφαλίζει υψηλές προδιαγραφές ποιότητας ελαιόλαδου.

Το ελαιουργείο του συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένο  για την εφαρμογή των διαδικασιών  ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (ISO 22005:2007 και ISO 22000:2018), ενώ είναι ενταγμένο από το  2006 στο σύστημα ελέγχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή του ελαιολάδου ΠΟΠ ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.

Πηγή: https://www.oef-choudetsiou.gr/