Deligate

Από την Έμπαρο κρασί και από την Βιάννο λάδι  λέει μια παροιμία της Κρήτης. Και στον ΑΣ  Συκολόγου τη συγκεκριμένη παροιμία την γνωρίζουν πολύ καλά.

Για περισσότερα από 10 χρόνια παράγει το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης. Με σταθερή προσήλωση στην παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, ο ΑΣ Συκολόγου συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί για την παραγωγή του ελαιολάδου ΠΟΠ Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης.

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης αποτελεί έναν εξαιρετικό  συνδυασμό ιδιαίτερου μικροκλίματος και κουλτούρας αιώνων. Είναι λεπτόρρευστο, διαθέτει έντονη φρουτώδη γεύση, πλούσιο άρωμα και χρώμα πρασινοκίτρινο. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται μόνο ελαιόκαρπος της ποικιλίας Κορωνέϊκης ο οποίος πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Προέρχεται από ελαιώνες, στους οποίους, η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους με βιολογικές μεθόδους ή χωρίς καμιά καταπολέμηση.
  • Η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται με κυρίως με χειροκίνητα ραβδιστικά, πάνω σε ελαιοδίκτυα.
  • Η μεταφορά του στα ελαιοτριβεία γίνεται σε σάκκους από φυτικό υλικό, χωρητικότητας 30 – 50 kg και πλέον και με παλετοκιβώτια.
  • Η επεξεργασία του στα ελαιοτριβεία γίνεται ενός τριών (3) ημερών κατ’ ανώτατο όριο από τη συλλογή του.
  • Η θερμοκρασία σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας του δεν υπερβαίνει τους 30°C

Προκειμένου να διατηρήσει τη σημαντική θέση που κατέχει ο ΑΣ Συκολόγου στην τοπική αγορά, αλλά και για να διασφαλίσει ότι συνεχίζουν να εφαρμόζονται όλες εκείνες οι προδιαγραφές που οδηγούν στην παραγωγή του ελαιολάδου ΠΟΠ Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης υλοποιεί, κατά τα τελευταία χρόνια, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτιώσεων. Οι βελτιώσεις αυτές αναπτύσσονται παράλληλα σε διάφορα επίπεδα. Από το στάδιο της καλλιέργειας όπου εφαρμόζεται το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης μέχρι τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Πηγή: sikologos.gr